Penzioneri traže reformu penzijskog sistema

Dodajte komentar

Bez korjenite i sveobuhvatne reforme penzijskog sistema, izmjena postojeće regulative i transformacije Fonda PIO, penzioneri ne mogu računati da će se na sigurnim i pravičnim osnovama njihov materijalni položaj bitno mijenjati nabolje.

I dalje će se u Vladi i njenim institucijama o egzistencijalnim pitanjima nastarije populacije odlučivati ne na osnovu realnih potreba i interesa penzionera, nego zavisno od interesa samih donosilaca odluka, jedan je od zaključaka tribine predstavnika Udruženja penzionera CG, Za život dostojan čovjeka, Pokreta penzionera i šest mjesnih udruženja iz Podgorice – Maslina, Gorice, Jedinstva, Gornje Gorice, 19. decembra i Proletera.

Na sastanku je konstatovano da sve više penzionerskih organizacija i pojedinaca pokazuju interesovanje za aktivno učešće u rješavanju pitanja u svom interesu.

Ukazali su da se odluke donose bez prethodne analize i stručne obrade, kao što je povećanja najnižih penzija sa ranijih 296 na 450 eura, a svim ostalim na osnovu usklađivanja pripalo je povećanje od svega 2,08 odsto.

– Ova mjera zaštite standarda i zaustavljanje daljeg siromašenja penzionera sa najnižim penzijama je bila humana, neophodna i donešena je u pravi čas. Ali standard pada i ostalim penzionerima, koji su neopravdano izuzeti od ove mjere rečeno je na tribini, uz zahtjev da se razdvoji socijala od penzija i da se dosljedno poštuje zakon.

-Već smo pristupili izradi dokumenta koji ćemo, na bazi stručnih i uporednih analiza funkcionisanja penziono-invalidskog osiguranj a u drugim zemlj ama, ponuditi relevantnim državnim organima, a istovremeno u potpunosti ispoštovati zahtjev penzionera u pogledu prava na život dostojan čovjeka penzionera i potencijalnu izdašnost crnogorske privrede najavili su iz udruženja penzionera i istakli da će zahtijevati da se na zakonit način uredi sistem PIO i donese strategija socijalnih mjera za penzionere kojima je intervencija države neophodna – navode penzioneri.

Izvor: Pobjeda

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *