Država povećala udio u Beogradskoj berzi

Dodajte komentar
Foto: Facebook

Srbija uvećala je udio u vlasništvu Beogradske berze na 77,58 odsto posle upisa novoemitovanih akcija čiji je cilj bio dokapitalizacija, a u isto vrijeme, došlo je do smanjenja udjela u vlasništvu Atinske berze (Athex), koja sada posjeduje 4,75 odsto kapitala Beogradske berze, piše Biznis.rs.

Kako portal saznaje, država je upisala 4.802 akcije nominalne vrijednosti 30.200 dinara, emitovane na osnovu Odluke usvojene na vanrednoj sjednici Skupštine Berze o izdavanju običnih akcija radi povećanja osnovnog kapitala novim ulozima.

Prema toj odluci Beogradska berza emitovala je 9.287 komada akcija nominalne vrijednosti 30.200 dinara, dok im je emisiona cijena 48.811 dinara. Rok za upis i uplatu novih akcija, koje su mogli da kupe samo postojeći akcionari, istekao je 26. februara.

Ukupna vrijednost nove emisije je 280,47 miliona dinara nominalno, odnosno 453,3 miliona dinara računato prema emisionoj cijeni.

Vlasnička struktura berze posle ove dokapitalizacije promijenila se utoliko što je država značajno povećala svoje učešće.

Sada Republika Srbija posjeduje 77,58 odsto kapitala, dok je krajem januara imala 51,71 odsto akcija.

Među pet najvećih akcionara i dalje spadaju dvije velike državne banke u stečaju – Beogradska i Beobanka sa šest odnosno 4,7 odsto akcija. I njihovi udjeli su smanjeni u odnosu na kraj januara, kada su iznosili 12,98 i 10,34 odsto.

Ono što može predstavljati razočaranje je smanjenje udjela u vlasništvu Atinske berze, koja je u Beogradsku berzu ušla 2021. godine „kako bi zajednički iskoristile poslovne mogućnosti u eri ubrzane globalizacije“.

Atinska berza ranije je posjedovala 10,24 odsto akcija, da bi po okončanju dokapitalizacije danas posedovala 4,75 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *