EU “odrezala” Appleu kaznu od 1,8 milijardi eura zbog kršenja pravila o tržišnoj utakmici

Dodajte komentar

Evropska Komisija kaznila je Apple sa 1.8 milijardi eura zbog kršenja pravila o tržišnoj utakmici, za što ih je optužio muzički streaming servis Spotify.

Apple sigurno baš i ne voli EU zbog koje su morali implementirati USB C na svojim iPhoneima, a i omogućiti alternativne trgovine aplikacijama.

Sad im stiže i ova kazna od čak 1.8 milijardi dolara, koju im je “napakovao” Spotify. Oni su, naime, bili razlog zbog kojeg je Evropska Komisija pokrenula istragu. Spotify se žalio da Apple koristi dominantnu poziciju i zabranjuje aplikacijama iz App Store trgovine da korisnike informišu o nižim cijenama pretplate izvan aplikacija.

 

Apple će na ovu odluku uložiti žalbu i tvrde upravo suprotno, odnosno da Spotify ima dominantnu poziciju sa 56% udjela u evropskom tržištu muzičkih streaming servisa.  Oni optužuju Spotify da zaobilazi App Store sistem naplate tako što pretplate za svoj servis prodaju izvan aplikacije. Time koriste povjerenje, koje je Apple izgradio sa svojim korisnicima, a da Apple od toga nema ništa.

Ko je kriv, teško je reći – no Apple najavljuje da će se uskoro prilagoditi Zakonu o digitalnim medijima Evropske Komisije. Time su valjda mislili na iOS 17.4, kojim na iPhone po prvi put dolazi opcija instalacije aplikacije mimo App Store trgovine ali samo na EU tržištima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *