Za deceniju samo četiri projekta iz Zapadnobalkanskog investicionog okvira

Dodajte komentar
Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici

U protekloj deceniji je iz Zapadnobalkanskog investicionog okvira (ZBIO), iz oblasti zaštite životne sredine, obezbijeđena realizacija samo četiri velika infrastrukturna projekta, vrijedna 156,7 miliona eura, od čega je bespovratna pomoć Evropske unije (EU) 69,5 miliona ili 44 odsto ukupne sume, ali završetak projekata treba očekivati tek u naredne dvije i četiri godine, saopštila je Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

To proizilazi iz podataka dostavljenih ASP-u iz Ministarstva evropskih poslova (MEP), zatraženih na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama. “Međutim, ASP nije u saznanju da li se planiranom dinamikom projekti realizuju na terenu”, navode u ASP-u.

Najveći projekat od 76,6 miliona eura je izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) i glavne kanalizacione mreže u Podgorici i on se sprovodi kroz dvije faze od sredine 2019. godine, sa planiranim završetkom do kraja naredne godine. Besplatni grant EU je 33,8 miliona eura, iz kreditnog zaduženja Njemačke razvojne banke (KfW) je obezbijeđeno 35 miliona, a nacionalno kofinansiranje je 7,8 miliona.

“Realizacija još jednog projekta iz zaštite životne sredine, a posredstvom Zapadnobalkanskog investicionog okvira, ozvaničena je za vrijeme vlade Demokratske partije socijalista, kada je u julu 2020. zvanično počeo projekat izgradnje infrastrukture za vodosnabdijevanje i sakupljanje otpadnih voda u Bokokotorskom zalivu, odnosno opštinama Tivat i Kotor. Vrijednost tog projekta je 39,1 miliona eura, bespovratna sredstva EU su 9,1 miliona, 12,3 miliona je kredit kod KfW, dok MEP nije saopštio iz kojih izvora se finansira preostalih 17,7 miliona eura. I ovaj projekat treba da bude završen do kraja naredne godine”, podsjećaju u saopštenju.

Početkom 2021. označen je početak projekta PPOV u Bijelom Polju, koji je vrijedan 6,1 miliona eura, od čega je bespovratna pomoć EU 3 miliona, a ostalo je kreditno zaduženje kod Evropske investicione banke (EIB). Projekat treba da bude završen do sredine naredne godine.

Prije godinu je ozvaničen početak unapređenja sistema otpadnih voda i vodosnabdijevanja na sjeveru Crne Gore, za opštine Kolašin, Rožaje i Mojkovac, vrijedan 34,9 miliona, a koji treba da bude okončan u naredne četiri godine, odnosno do kraja 2027. Ovdje bespovratna sredstva EU iznose 23,6 miliona, dok ostalo treba da bude obezbijeđeno kroz kredit kod EIB.

“Nije još poznato koliko će kroz najavljeni Plan rasta za Zapadni Balkan, Crna Gora imati spremno za kandidovanje infrastrukturnih projekata iz životne sredine i klimatskih promjena. Ovo posebno imajući u vidu što je javna administracija puna nepotističkog i partijskog kadra, čije su reference za pisanje aplikacija upitne, a sa druge strane znajući da je u planiranju namjene prostora u zemlji (prostorni plan države, planska dokumenta) potpuna konfuzija, te je pitanje da li u ovom času postoje nesporni planski osnovi za kandidovanje projekata iz ove oblasti”, smatraju u ASP-u.

ASP ukazuje da je, uprkos ovim ograničenjima, nesporan interes građana za što većim kandidavanjem infrastrukturnih projekata iz zaštite životne sredine kroz EU grantove.

Iz MEP-a je ASP-u saopšteno i da su u protekloj deceniji u pogledu nacionalnih IPA projekata iz životne sredine završena dva projekta vrijedna 3 miliona eura (jačanje kapaciteta za upravljanje kvalitetom vazduha i za primjenu Okvirne direktive o vodama).

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *