Stanovi se prvo prodaju pa se grade: Potražnja za nekretninama i dalje veća od ponude

Dodajte komentar

Interesovanje za nekretninama u Crnoj Gori raste iz godine u godinu, pa je sada, kako kažu u Odboru za građevinarstvo Privredne komore, zabilježena veća potražnja od ponude, što je glavni uslov vrtoglavog rasta cijene kvadrata u svim gradovima. Da su cijene rasle potvrđuju i u agencijama za nekretnine. Do stana pod takvim uslovima mogu samo oni sa debljim novčanikom.

I dok mi sanjamo o Evropi, evropske standarde smo, bar u cijeni nekretnina, davno dostigli. No, Evropa je doživjela pojeftinjenje stanova, ali ne i mi, ocjenjuje Javni servis RTCG.

“U prošloj godini došlo je do pada cijena u Evropi, ali ne u Crnoj Gori. Paralela, prvi kvartal 1460, a u posljednjem 1790, došlo do povećanja cijene po 450 eura po metru kvadratnom”, kazao je Veselin Radulović iz Agencije za nekretnine.

Iako nam se čini da zgrade niču na svakom ćošku, potražnja je mnogo veća.

“Potražnje ima, stanovi se kupuju, ali nema stanova na tržištu i mislim da je osnovni problem inflacija. Inflaciju novca a onda malu, nedovoljnu ponudu stanova koja bi zadovoljila tražnju prvenstveno kupaca sa strane. Po ovim cijenama domaće stanovništvo može teško sebi da priušti stan”, kazao je predsjednik Odbora za građevinarstvo Privredne komore Mile Grujić.

Situaciju još više otežavaju i kamate koje su pratile rast cijene kvadrata.

“Ono što treba istaći jeste da u prošloj godini je kupovina stanova bila iz kredita, a kamate su rasle što svakako nije išlo na ruku ljudima koji su željeli da kupe stan”, kazao je Radulović.

Da bi do stana mogli i crnogorski građani, neophodna je reakcija države.

“Veća ponuda stanova, da banke na neki način sa kamatama regulišu situaciju i država sa aranžmanom kao sa 1000 plus nadomjesti dio stanova po povoljnim uslovima bi dovelo do smirivanja cijena stanova”, kazao je Grujić.

Takva prognoza ne postoji, kaže Grujić.

“Izgleda demantujemo sve, malo je tržište, svaki značajniji priliv kapitala sa strane kod nas se odrazi na povećanje cijena nekretnina”, kazao je Grujić.

Cijena kvadrata stana rasla je linearno od sjevera prema jugu. No i to se promijenilo, pa osim velike potražnje stanova u Podgorici i na moru, Kolašin je postao najpopularniji.

“Idu od 1500 pa čak i do 3000 po metru kvadratnom”, kazao je Radulović.

“U Kolašinu se kvadrat stana kreće i do 3000 eura”, kazao je Tiho Rakočević iz Agencije za nekretnine.

I dok svi čekamo da se zaustavi rast cijena stanova, sagovornici TVCG kažu da je to neizvjesno. Izvjesno je samo da će se ovakvo stanje zadražati sve dok stranci kupuju skupe stanove.

Izvor: Investitor

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *