Đeljošaj: Analiza pokazala smanjen budžet zbog neradne nedjelje u sezoni

Dodajte komentar

Potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj kazao je da smatra da je dobro da se vrati radna nedjelja, te da su analize pokazale da je budžet manji zbog neradnih nedjelja tokom sezone.

On je objasnio da je inicijativa pokrenuta na predlog Socijalnog savjeta, nakon čega je proslijeđena Sekretarijatu za zakonodavstvo, a zatim ponovo vraćena Socijalnom savjetu, prenosi Standard.

“Ukoliko Socijalni savjet predloži izmjenu i da bolji predlog, on će biti usvojen”, kazao je Đeljošaj.

Generalni sekretar USSCG Srđan Keković, s druge strane, kaže da je ta tema tek trebalo da bude na redu na Socijalnom savjetu, te da Socijalni savjet nije inicirao taj predlog.

Filip Lazović iz Unije poslodavaca Crne Gore kaže da je mjera kompromisa rješenje da se radi tri mjeseca ljetnje i dva zimske sezone.

“Ovo bi trebalo da bude testno rješenje za dvije sezone. Ako bi funkcionisalo kako treba, ubijeđeni smo da bi svi bili zadovoljni”, smatra Lazović.

Objašnjava da bi se radila jedna smjena, privredni subjekti koji imaju više objekata, određivali bi jedan koji će raditi i o tome bi obavještavali nadležne 15 dana unaprijed, a radnik bi imao 80 odsto veću dnevnicu.

“Unija poslodavaca se od prvog dana bori da privrednici mogu da biraju. Niko ne mora da radi nedjeljom ukoliko to ne želi”, kaže Lazović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *