Bivši radnici ŠIK-a „Špiro Dacić” pisali Vladi i premijeru: Traže isplatu 17 zaostalih zarada

Dodajte komentar
<p>Nekadašnja imovima ŠIK-a „Špiro Dacić”</p> Nekadašnja imovima ŠIK-a „Špiro Dacić” / Foto: Milovan Novović, Dan

Zahtjev za isplatu 17 zarada i preispitivanje privatizacije nekada uspješnog preduzeća za preradu drveta ŠIK “Špiro Dacić” sa potpisima 134 bivša radnika upućen je na najviše državne adrese u Crnoj Gori i premijeru Milojku Spajiću. Predsjednik Udruženja bivših radnika Vlajko Vuković kaže da će sačekati do narednog petka, a onda će preduzeti radikalnije mjere u borbi za svoja prava.

Vuković kaže da očekuju da sobzirom na to da su u sličnoj situaciji kao i bivši radnici cetinjske Košute da dobiju ono što su svojim radom zaradili.

– U pismu upućenom Vladi i premijeru Spajiću tražili smo da nam isplate 17 zarada koje nijesu isplaćene tokom stečaja i da Vlada, tužilaštvo i sudovi preispitaju privatizaciju ovog nekada uspješnog preduzeća. Čekaćemo do nam odgovore pa ukoliko se ništa ne desi, dogovorićemo se koje radikalnije mjere borbe da preduzmemo. Najvjerovatnije ćemo blokirati magistralni put kao što to rade i drugi – ističe Vuković i pojašnjava da su u dopisu upućenom premijeru, ministarstvima ekonomije, rada i socijalnog staranja opisali sve svoje probleme i načine na koje im se može pomoći.

– Tražimo od premijera, sobzirom na to da se svi deklarativno bore protiv korupcije i kriminala, za vladavinu prava, da riješe naše probleme. Molimo premijera i nadležne državne institucije da sagledaju naše probleme i pokušaju da ih riješe. Ako to ne urade, prava ćemo tražiti i pred Sudom u Strazburu – poručuje Vuković u ime bivših radnika ŠIK -a “Špiro Dacić”, koje je još 2003. godine otišlo u programirani stečaj.

Kako kaže zemljište ŠIK -a je prodato po cijeni od 0,50 eura po metru kvadranom, iako je desetinama puta vrednije.Dodaje da na bivšoj imovini ŠIK-a “Špiro Dacić”, u naselju Zaimovića livade, sada radi nekoliko firmi.

– Vlada puni svoj budžet preko doprinosa i poreza, a, na drugoj strani, mi bivši radnici smo izigrani i prevareni, Imovina preduzeća od šest hektara površine, koja je praktično u centru grada prodata je po cijeni od 0,50 eura po metru kvadratnom. Prije pola godine, kada se pojavio LIDL da kupi dio ovog zemljišta, cijena je skočila na 77 eura po kvadratu. Sad je vjerovatno i veća – naglašava Vuković.

Izvor: DAN

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *