Zahtjev da sa naknada pređu na penzije podnijelo 3.500 majki

Dodajte komentar
Fond PIO

Prelazak majki sa troje i više djece sa naknada na penzije koštaće dodatnih 1,9 miliona eura mjesečno, odnosno 22,8 miliona godišnje, prenosi Pobjeda.

Fond penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) suočio se sa novim izazovom nakon najave povećanja minimalne penzije na 450 eura. Čak 3.500 korisnica nadoknada za majke sa troje ili više djece, zatražilo je prelazak na penziju. One, međutim, već dva mjeseca čekaju rješenje za penziju, a iz Fonda PIO ističu da se suočavaju s prevelikim brojem zahtjeva, pa ne stižu da ih obrade. Ipak, obećavaju da će sve riješiti do sljedeće isplate penzija.

Minimalna penzija povoljnija od naknade

Po podacima Ministarstva rada i socijalnog staranja od septembra 2022. godine, od ukupno 15.977 tadašnjih korisnica naknade, 4.160 je zamrzlo stečene penzije i prešlo na naknadu koja iznosi 336 eura. Prema tim podacima, očekuje se još nešto više od 600 zahtjeva prelaska na penzije.

– Do današnjeg dana, oko 3.500 ranijih korisnica naknade prešlo je na isplatu penzije. Jedan manji dio zahtjeva, oko 100, zbog povećanog obima posla nije mogao biti završen prije isplate penzije za januar, koja je izvršena 19. februara 2024. godine. Do naredne isplate penzije, koja će biti u martu, sve korisnice naknade koje su predale zahtjev dobiće rješenje i isplatu za period od podnošenja zahtjeva, odnosno od prestanka prava kod Centra za socijalni rad, kao i penziju za prethodni mjesec – kazali su Pobjedi iz Fonda PIO.

Koordinatorka korisnica nadoknada Željka Savković nedavno je izjavila medijima da će sve majke, koje imaju pravo na penziju, to iskoristiti.

–Problem su majke koje imaju srazmjerne penzije. Koliko sam informisana, ako nemaju jedan od uslova za penziju iz Crne Gore nezavisno od te druge države,

njima se penzija neće povećati na 450 eura. Što se tiče 1.692 majke iz radnog odnosa, vjerovatno bi dio njih ostvario pravo na penziju da su im uplaćivani doprinosi, ali kako nijesu, one će zajedno sa oko 10.000 majki sa Zavoda za zapošljavanje čekati da se, nadamo se, naknade povećaju i isplaćuju preko žiro-računa – kazala je Savković.

Dvije pravne situacije

Iz Fonda PIO su više puta saopštavali da postoje dvije pravne situacije u vezi sa korisnicama naknade. Prva je situacija kada imaju pravo na penziju, koje su zamijenile pravom na naknadu. One se Fondu PIO obraćaju sa zahtjevom za ponovno uspostavljanje isplate ranije ostvarenog prava na penziju.

Druga situacija je kada je korisnici naknade prestalo pravo kod Centra za socijalni rad, te se sada prvi put obraća Fondu PIO za ostvarivanje prava na penziju. One ostvaruju pravo na penziju ukoliko su imale 40 godina staža osiguranja i 61 godinu života.

-Sredstva koja će biti potrebna za penzije ukoliko se majke sa troje i više djece odreknu naknada i zatraže ponovno uspostavljanje isplate penzije iznosiće oko 1,9 miliona eura mjesečno, što bi na godišnjem nivou iznosilo 22,8 miliona – kazali su iz Fonda PIO.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *