Saylor: Bitcoin je najjača klasa imovine

Dodajte komentar

MicroStrategy Inc., na čelu s predsjednikom Michaelom Saylorom, kupuje velike količine bitcoina od 2020. Nedavno je u februaru kupio dodatnih 3000 bitcoina za 155,4 miliona dolara.

Akumulacija bitcoina pokazala se uspješnom investicionom strategijom, omogućujući kompaniji da vidi gotovo 5 milijardi dolara nerealizovanih dobitaka. To je ogromna svota novca, pogotovo ako se uzme u obzir da MicroStrategy ima tržišnu kapitalizaciju od oko 15 milijardi dolara i bilježi godišnji prihod od oko 500 miliona dolara.

Ulaganje je bilo toliko uspješno da se MicroStrategy rebrendirao u “prvu kompaniju za razvoj bitcoina na svijetu”. Nada se da će iskoristiti svoje mogućnosti softvera za izradu bitcoin aplikacija i doprinos mreži.

Ulaganje se posebno isplatilo 2024. godine, budući da su odobrenje promptnih fondova kojima se trguje na burzi (ETF-ovi) i nadolazeće prepolovljavanje bitcoina podigli cijenu tokena gotovo na najviši nivo svih vremena. Tokom prošlog mjeseca bitcoin je porastao za gotovo 50% i prešao prag od 60.000 dolara.

Saylor je artikulisao svoje optimistično stajalište o bitcoinu, takođe spomenuvši da novi spot ETF-ovi “olakšavaju digitalnu transformaciju kapitala”.

Najistaknutije, Saylor je rekao da je “bitcoin izlazna strategija” kada je upitan o potencijalnim planovima za prodaju pozicije. Rekao je da je bitcoin “najjača imovina, tako da ono što trenutno vidimo je da se bitcoin upravo pojavljuje kao klasa imovine vrijedna trilione dolara. I nalazi se uz imena kao što su Apple, Google i Microsoft.”

Čini se da su Saylor i MicroStrategy dugoročno raspoloženi prema Bitcoinu. Saylor posebno vidi Bitcoin kao tehnološki superioran u odnosu na drugu imovinu i ima snažnu osnovu za buduće usvajanje.

Saylor je počeo da kupuje bitcoin 2020. kako bi dodatno zaradio na višku gotovine, kao i kako bi se zaštitio od visoke inflacije. Nakon početnog niza kupovina, Saylor je nastavio da kupuje, čak je prodao 216 miliona dolara u dionicama kompanije kako bi finansirao dodatne kupovine Bitcoina.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *