Banke u Hrvatskoj povećale dobit čak 91,2%

Dodajte komentar

Banke u Hrvatskoj u prošloj su poslovale s dobiti od 1,36 milijardi eura, što je za 647,2 miliona eura ili 91,2 posto više nego godinu ranije, pokazuju privremeni nerevidirani podaci o poslovanju kreditnih institucija koje je u četvrtak objavila Hrvatska narodna banka (HNB).
“Poslovanje kreditnih institucija u 2023. godini rezultiralo je s dobiti u iznosu od 1,4 milijarde eura. Pokazatelji profitabilnosti povećali su se u odnosu na njihovu vrijednost s kraja 2022. godine”, ističu analitičari središnje banke u komentaru kretanja u bankovnom sektoru u 2023. godini.

Po podatcima koje iznose, prinos na imovinu (ROA) povećao se s 1,0 posto na 1,8 posto, a prinos na kapital (ROE) s 8,2 posto na 15,5 posto.

“Rezultat je to porasta dobiti tekuće godine, pod utjicajem snažnog povećanja kamatnih prihoda. Znatan doprinos rastu tih prihoda dali su i prihodi na prekonoćne depozite kod HNB-a”, objašnjavaju analitičari HNB-a.

Centralna banka je komentar i prateće tablice o poslovanju kreditnih institucija izradila na temelju podataka koje je dobila od samih banaka, a podatci iz tablica pokazuju da je od 20 banaka koliko ih je lani poslovalo u Hrvatskoj njih 19 poslovalo s dobiti, dok je s gubitkom poslovala samo J&T banka. Gubitak te banke je iznosio 1,5 miliona eura.

Inače, lani je u Hrvatskoj poslovala jedna banka manje nego u 2022. godini jer je 2. srpnja 2023. godine HPB-u pripojena Nova hrvatska banka ((bivša Sberbank Hrvatska).

Po podacima (privremeni nerevidirani) iz najnovijih tablica HNB-a, najveću dobit i prošle je godine imala Zagrebačka banka, 450,4 miliona eura, što je u poređenju s privremenim nerevidiranim podacima za godinu ranije povećanje za 89,4 posto, ili za 212,6 miliona eura.

Slijedi Privredna banka Zagreb (PBZ) s dobiti od 314,1 milion eura, što je za 125 milioina eura ili 66 posto više nego u 2022. godini.

Erste&Steiermärkische Bank je u prošloj godini ostvarila dobit u iznosu od 219,2 miliona eura, što je 69 posto više nego godinu ranije.

Više od sto miliona  eura dobiti u prošloj je godini imala još OTP banka, čija je dobit iznosila 134,8 milijuna eura, ili 50,5 posto više nego u 2022. godini.

Na petom mjestu po visini dobiti je još jedna banka u stranom vlasništvu – Raiffeisenbank Austria, čija je dobit znatno povećana. Naime, lani je dobit te banke iznosila gotovo 96 miliona eura, što je za gotovo 59 miliona eura ili 159 posto više nego 2022. godine.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *