Premijer Li: Kineska i ekonomija SAD-a su komplementarne

Dodajte komentar
Foto: KMG

(KMG)–Kineski premijer Li Ćijang rekao je u srijedu da su kineska i američka privreda veoma komplementarne i da su njihovi interesi duboko integrisani.

Obje strane imaju koristi od međusobnog razvoja, a jačanje ekonomske i trgovinske saradnje je od koristi za obje zemlje, rekao je Li tokom sastanka sa delegacijom Privredne komore SAD-a koju je predvodila predsjednica i izvršna direktorka Suzan Klark,  koji je održan u Velikoj dvorani naroda u Pekingu.

”Dvije strane treba da budu partneri, a ne rivali”, rekao je Li ”Strategija razdvajanja nije u fundamentalnom interesu nijedne strane i donijeće samo ogromne gubitke preduzećima dvije zemlje, ekonomiji i globalnom razvoju.

Na osnovu principa međusobnog poštovanja, miroljubive koegzistencije i saradnje u kojoj svi dobijaju, Kina je spremna da radi sa Sjedinjenim Državama na implementaciji važnog konsenzusa koji su postigli šefovi dvije države u cilju promovisanja zdravog i stabilnog razvoja bilateralnih odnosa”.

Li je rekao da Kina sprovodi kinesku modernizaciju kroz visokokvalitetni razvoj i da će nastaviti da oslobađa ogromnu potražnju za naprednom proizvodnjom, urbanizacijom novog tipa, unapređenjem strukture potrošnje i zelenim i niskougljeničnim transformacijama.

Napomenuo je da su američke kompanije dobrodošle da nastave da ulažu u Kinu i produbljuju svoje prisustvo na kineskom tržištu kako bi podijelile mogućnosti razvoja.

Sa svoje strane, Klark je rekla da su odnosi SAD i Kine izuzetno važni. ”Razdvajanje između Sjedinjenih Država i Kine nije održiva opcija, a dalje otvaranje Kine je dobrodošlo”, rekla je ”Privredna komora SAD-a je voljna da djeluje kao most, vodi iskrenu i konstruktivnu komunikaciju i razmjenu sa kineskom stranom, ulaže napore da produbi američko-kineske ekonomske i trgovinske odnose i uzajamno korisnu saradnju i promoviše stabilan razvoj američko-kineskih odnosa”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *