NATO zvaničnik specijalno za Bankar: Članstvo je ključno za napredak Crne Gore u integracijama i reformama

Dodajte komentar

Crna Gora je jača i sigurnija kao dio najuspješnije Alijanse u istoriji, što je ključno za napredak koji zemlja nastavlja da ostvaruje na putu ka punim evroatlantskim integracijama i reformama – kazao je NATO zvaničnik specijalno za portal Bankar.me.

– Članstvo Crne Gore u NATO je dobro za Crnu Goru, dobro je za region i dobro je za cijelu Alijansu. Grčki i italijanski avioni pomažu u kontroli vazdušnog prostora zemlje, a crnogorske snage vježbaju zajedno sa svim drugim saveznicima. Dakle, Crna Gora je jača i sigurnija kao dio najuspješnije Alijanse u istoriji. Ovo je ključno za napredak koji zemlja nastavlja da ostvaruje na putu ka punim evroatlantskim integracijama i reformama – navedeno je u izjavi NATO zvaničnika za naš portal.

Iz ove alijanse podsjećaju da je Crna Gora visoko cijenjena NATO saveznica, koja na različite načine doprinosi zajedničkoj evroatlantskoj bezbjednosti.
– Crnogorske trupe su raspoređene kao dio naših borbenih grupa u Bugarskoj i Letoniji i pomažu u odvraćanju ruske agresije. Crnogorsko osoblje takođe služi u misiji za savjetovanje i izgradnju kapaciteta pod NATO vođstvom  u Iraku, kao i u našoj dugogodišnjoj misiji KFOR-a na Kosovu – pomažući u okviru mandata UN da se obezbijedi sigurno i bezbjedno okruženjem za sve ljude koji žive na Kosovu – podsjeća NATO zvaničnik za naš portal.

Crna Gora nastavlja da povećava svoje izdatke za odbranu

U izjavi iz NATO-a se dodaje da Crna Gora podržava Ukrajinu, uključujući kroz sveobuhvatni paket pomoći NATO-a, podržavajući njeno pravo na samoodbranu sadržano u Povelji UN-a, kao odgovor na brutalni agresivni rat Rusije; i nastavlja da povećava svoje izdatke za odbranu.

Podsjetimo, Crna Gora je postala članica NATO Alijanse juna 2017. godine.
Prilikom sastanka sa generalnim seketarom Alijanse Jensom Stoltenbergom prošlog mjeseca, crnogorski premijer Milojko Spajić kazao da je u budžetu za 2024. predviđeno 2,0 odsto BDP-a za odbranu, od čega 35,24 procenta za modernizaciju vojske, i ponovio da Crna Gora ostaje pouzdan saveznik NATO-a.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *