Rezovi u gejmerskoj industriji: Gigant otpušta 900 radnika

Dodajte komentar
IZVOR: Mondo/Stefan Stojanović

Japanski “Soni” otpušta oko 900 zaposlenih u svojoj industriji video-igara, odnosno u Plejstejšn jedinicama, a zatvara i studio u Londonu, saopštila je ta kompanija. Otpuštanja se odnose na oko osam odsto radnika u regionima od Amerike do Azije i usledila su nekoliko dana nakon što je Soni umanjio godišnje planove prodaje svoje Plejstejšn konzole.

Direktor u Soniju zadužen za igre Džim Rajan okrivljujuje za takvu situacije “promjene u načinu na koji se industrija video-igara razvija, distribuira i lansira proizvod”.

“Morali smo da se povučemo, sagledamo naše poslovanje i krenemo naprijed fokusirajući se na dugoročnu održivost kompanije i pružanje najboljih mogućih iskustava za našu zajednicu. Cilj je da pojednostavimo naše resurse kako bismo osigurali naš kontinuirani uspjeh i sposobnost da pružimo iskustva koja igrači i kreatori očekuju od nas”, poručio je u zvaničnom mejlu kojim je obavijestio zaposlene.

Ovaj potez stavlja Soni u red sa kompanijama, poput Majkrosofta i Tencenta, koji su takođe otpustili hiljade zaposlenih posljednjih mjeseci zbog sporog oporavka tržišta igara, prenio je Rojters. Prema podacima kompanije za praćenje industrije igara, svjetsko tržište video-igara poraslo je samo 0,6 odsto prošle godine na 184 milijarde dolara, što je ipak bolje od pada većeg od pet odsto u 2022.

Soni je ranije ovog mjeseca saopštio da očekuje postepeni pad prodaje konzole “Plejstejšn 5” od sljedeće finansijske godine. Prodaja tog uređaja dostigla je više od 50 miliona jedinica od lansiranja na tržište krajem 2020. godine, navodi medij.

(Izvor: J.N./EURACTIV)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *