Komisija za tržište kapitala proslijedila Predlog zakona o otvorenim investicionim fondovima

Dodajte komentar

Komisija za tržište kapitala proslijedila je danas Ministarstvu finansija Predlog zakona o otvorenim investicionim fondovima sa javnom ponudom.

Kako se navodi u saopštenju, predlog zakona je rezultat saradnje crnogorske Komisije i Hrvatske agencije za nadzor finansijskih usluga (HANFA).

-Predloženi zakon ima za cilj da uspostavi adekvatan regulatorni i nadzorni okvir za djelatnost društava za upravljanje i otvorenih investicionih fondova sa javnom ponudom usklađen sa pravnom tekovinom EU, odnosno Poglavljem 9 – Finansijske usluge”, navodi se u saopštenju Komisije za tržište kapitala.

Usvajanjem predloženog zakona stvorili bi se preduslovi za unapređenje regulatornog okvira iz oblasti poslovanja otvorenih investicionih fondova sa javnom ponudom, licenciranje novih otvorenih investicionih fondova sa javnom ponudom, kao i uvođenje dodatnih mjera i kontrolnih mehanizama u poslovanju društava za upravljanje investicionim fondovima.

Iz Komisije su saopštili da bi se usvajanjem tog zakonskog rješenja stvorilo kontinuirano unapređenje regulative u dijelu koji se odnosi na zaštitu investitora na tržištu kapitala, podsticanje veće konkurencije, kao i odvajanje zakonske regulative u odnosu na alternativne investicione fondove.

“Važno je napomenuti da se zadržavaju do sada dostignuti visoki standardi i dobra rješenja iz važećeg regulatornog okvira”, piše u saopštenju, na sajtu Komisije.

U saopštenju su naveli kako očekuju da će taj zakon imati direktan pozitivan učinak na finansijsku stabilnost zemlje, pružajući građanima pristup novim i raznovrsnim mogućnostima za investiranje.

“Implementacija ovog zakona ne samo da će omogućiti bolje uslove za ulaganje i štednju za sve građane Crne Gore, već će i podsticati razvoj tržišta kapitala, povećavajući time transparentnost, sigurnost i efikasnost investicionih procesa”, navodi se u saopštenju.

Zakon o otvorenim investicionim fondovima sa javnom ponudom predstavlja ključni element u širem kontekstu ekonomske strategije Crne Gore, usmjerene ka stvaranju povoljnog investicionog okruženja, privlačenju stranih investicija i stimulisanju domaćih investicija.

“Pristupanje novim, diversifikovanim investicionim mogućnostima omogućava građanima da aktivno učestvuju u kapitalizaciji svoje štednje, čime se ne samo unapređuje lična finansijska sigurnost, već se i doprinosi ukupnoj ekonomskoj stabilnosti i rastu” saopšteno je iz Komisije.

Važnost tog zakona za građane ogleda se i u pružanju mehanizama za zaštitu investitora, što je fundamentalni aspekt u izgradnji povjerenja u finansijski sistem. Uvođenjem jasnih regulativa i kontrolnih mehanizama, građani će imati veće povjerenje u investicioni proces, što je ključno za dugoročnu finansijsku sigurnost i prosperitet.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *