Ako planirate da izgradite bogatstvo morate poznavati i psihologiju novca

Dodajte komentar

Za Morgana Housela tu je i psihologija novca.

O novcu možete razgovarati na različite načine.

Naići ćete na razmišljanje da je novac čista energija, da je to jedina ‘stvar’ koja nikada ne miruje, stoga ga morate dati da biste ga dobili. Nekima je to razlog zbog kojeg ujutro ustaju iz kreveta, dok su za neke samo ’šuške’ koje se troše.

Hauselova knjiga Psihologija novca

Autor na vrlo zanimljiv način, kroz priče, potvrđuje da se o postupanju s novcem još uvijek odlučuje osjećajima, kroz razgovore, za stolom. Iako postoje znanosti o novcu i finansijskom upravljanju, zatim matematika i statistika, u stvarnom životu stvari nisu tako egzaktne.

Psihologija novca na nultoj tački

Hausel zapravo polazi od premise da dobro upravljanje novcem nema puno veze s ispravnom primjenom formula ili više ili manje složenim investicijama. Dobro upravljanje novcem ovisi o tome kako se ljudi općenito prema njemu odnose. Odnosno kako upravljaju svojim emocijama kada donose odluke o novcu.

Ovo je njegova polazna tačka

Pojednostavljeno rečeno, Housel zapravo želi reći da rukovanje novcem nema mnogo veze s vašim znanjem. To ima veze s tim kako se ponašaš.

Pa, to je teži dio. Jer čini se da je lakše svladati neku znanost nego promijeniti ponašanje, ma koliko inteligentni bili. (Ovo je opća premisa i pretpostavka, ali postoji velika vjerovatnoća da ćete podržati ovo stajalište. Barem iz iskustva drugih.)

Prevedeno tako da svi razumiju

Iz svake priče i situacije koju Hausel spominje u knjizi može se puno naučiti o novcu. Točnije, mnogo toga se može naučiti o odnosu čovjeka prema novcu. Hausel također pruža korisnije smjernice i upute.

Tvrdi da ništa nije tako loše kao što se čini, kao što ništa nije dobro kao što se čini. Svijet je vrlo složen pa savjetuje da budete ponizni kada doživite uspjeh, a da imate više saosjećanja za neuspjeh. RIZIK i SREĆA dvije su varijable koje je često teško identifikovati. Svako u poslu mora biti svjestan moći oba.

Manje ega – više bogatstva

“Zapamtite,” piše Housel, “bez obzira koliko zaradili, nećete postati bogati, milioner ako ne uspijete da kontrolišete svoje impulse da kupujete stvari. Danas i svaki dan.”

Jedno od načela Psihologije novca je da, bez obzira koliko uložili i koliko rizikovali, morate mirno spavati. Neko mirno spava, a kad uloži sve što ima, nekome mnogo manje svote donose nesanicu. To je stvar ličnih granica. Zaključak je da vaš duševni mir mora biti veći od novca.

Najbolje i najviše što možete dobiti od novca je vrijeme. Kontrola nad vremenom za mnoge je ključ sreće. Trebali biste primijeniti ovo načelo kako biste uspjeli u gore spomenutom ‘manje ega, manje impulsivne kupovine’ i stvorili ulaganja koja će se dugoročno isplatiti.

Manje ‘drečavosti i više skromnosti’, piše u Psihologiji novca. Housel tvrdi da skupe kuće, automobili i satovi ne izazivaju poštovanje i pažnju drugih. “Takve stvari impresioniraju samo svoje vlasnike, a ono što impresionira druge su milosrđe, skromnost i štedljivost”, kaže autor, prenosi Financa.ba.

Ako želite rast i nezavisnost koje novac može donijeti, ne štedite za automobil ili kuću. Čuvajte situacije i stvari koje je nemoguće predvidjeti.

Definišite cijenu svog uspjeha i bogatstva i pripremite se platiti je.

Važno!

“Što je veći jaz između onoga što bi se moglo dogoditi u budućnosti i onoga što se vama treba dogoditi, to bolje.” Svaki neočekivani događaj ili prepreka može vas izbaciti iz ravnoteže tako što će vam omogućiti da donesete pogrešne odluke, da se udaljite od cilja”, navodi kao vrlo važnu. Zato vam je potreban što veći odmak od očekivanja budućnosti. Što manje ovisite o očekivanjima, to bolje.

Još jedan princip koji vrijedi istaći:

Jasno objasnite zašto želite novac, definišite zašto ste uopšte u igri. Nije vrijedno oponašati druge bez obzira koliko inteligentni, informirani ili vješti bili. “Njihovi razlozi zbog kojih učestvuju u “igri novca” sigurno su drugačiji od vaših.” Svako ima svoje”, piše Mogan Hausel, autor Psihologije novca.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *