PKCG i Turska privredna komora u Crnoj Gori potpisali Memorandum o saradnji

Dodajte komentar

Predsjednici Privredne komore Crne Gore i Turske privredne komore u Crnoj Gori dr Nina Drakić i Burhan Genç potpisali su 27. februara Memorandum o saradnji dvije asocijacije, u prisustvu turskog ambasadora  u Crnoj Gori Barisa Kalkavana.

Saradnja sa organizacijom koja okuplja najznačajnija turska preduzeća u Crnoj Gori ostvarivaće se u cilju olakšavanja trgovine i investicija između dvije države, organizovanja zajedničkih poslovnih misija, konferencija i radionica, razmjene informacija o poslovnim prilikama i tržišnim trendovima, pružanja podrške preduzećima koja žele da uđu na crnogorsko ili tursko tržište, promovisanja zajedničkih ulaganja i strateških partnerstava između kompanija, doprinosa razvoju povoljnog poslovnog ambijenta u Crnoj Gori i Turskoj.

Potpisnici će razmjenjivati informacije o pravnim i regulatornim okvirima, organizovati programe obuke za predstavnike biznisa, olakšati mogućnosti umrežavanja za preduzeća iz obje zemlje, promovisati upotrebu digitalnih tehnologija za olakšavanje trgovine i ulaganja, razvijati i implementirati zajedničke projekte, te zajedno organizovati događaje, kao što su sajmovi i poslovni forumi.

– Potpisivanjem sporazuma doprinosimo jačanju dobre saradnje sa turskom privredom, privlačenju investicija, povećanju trgovinske razmjene – kazala je predsjednica Drakić, naglašavajući da je Privredna komora na usluzi turskim privrednicima koji posluju u Crnoj Gori, koji su ujedno i njeni članovi.

Predsjednik TurkCham Genç je kazao da potpisivanje Memoranduma predstavlja prvi korak koji formalizuje već odličnu saradnju turskih privrednika sa Privrednom komorom Crne Gore.

– Nadamo se snaženju saradnje biznis zajednica naše dvije države – kazao je Genç, dodajući da prostor za saradnju naročito postoji u poljoprivredi i marikulturi.

Ambasador Kalkavan zahvalio je Komori na kontinuiranoj podršci ekonmskim aktivnostima Ambasade. On je govorio o posjeti predsjednika Crne Gore Turskoj u aprilu ili maju, a tom prilikom biće organizovan veliki poslovni forum koji, prema njegovim riječima, treba da otvori brojne prilike za međukompanijsku saradnju.

On je takođe istakao potrebu za institucionalizacijom saradnje između privrednih komora obje zemlje, te kazao da je u planu formiranje Zajedničkog ekonomskog savjeta (Joint Economic Council) koji za cilj ima podršku i promociju ekonomske saradnje između Turske i Crne Gore.

– U fokusu je i međusobna podrška na infrastrukturnim projektima, kako bi njihova implementacija bila lakša i uspješnija, kao i izrada Nacrta sporazuma o saradnji u oblasti poljoprivrede, te jačanje saradnje između vlada kroz Government-to-Government (G2G) inicijative – kazao je Kalkavan.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovali su potpredsjednik PKCG Pavle D. Radovanović, savjetnik predsjednice Dragoljub Bulatović, predstavnica Sektora za međunarodnu saradnju PK Ivana Parača, savjetnik za ekonomske poslove u Ambasadi Erdal Karaömeroğlu, potpredsjednik kao i izvršni direktor Turske privredne komore u Crnoj Gori Erdem Öğüt i Volkan Gursoy te PR menadžerka Sauda Nurković-Aksak.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *