Na zarade 675 miliona eura, ili četvrtina javne potrošnje

Dodajte komentar

Za zarade u javnom sektoru u ovoj godini planirano je 675 miliona eura, što je 25 odsto tekuće potrošnje, i što je za 40 miliona više nego lani, kad su ta sredstva bila uvećana 92 miliona u odnosu na 2022. Uzrok ovolikog uvećanja su, ističe ministar finansija Novica Vuković, granski kolektivni ugovori usvojeni 2023. i značajan rast broja zaposlenih.

Ministarstvo finansija (MF) i Vlada u cjelini moraju zaustaviti neproduktivnu potrošnju kroz zakonski okvir i posebne mjere, stoga je novi sistemski zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru jedan od prioriteta ove vlade poručio je ministar finansija Novica Vuković na prvom sastanku Radne grupe zadužene za izradu novog propisa.
Članovi Radne grupe, kako je saopšteno iz MF, su predstavnici resornih ministarstava, sindikata, kao i predstavnici Svjetske banke, koja će dati ekspertsku podršku ovom procesu.
Na sastanku je rečeno da je cilj sistemski urediti ovu oblast, pravedno utvrditi koeficijente složenosti poslova uz primjenu najboljih EU praksi u dijalogu sa predstavnicima svih sindikata, “kako bi se donijelo optimalno zakonsko rješenje koje će istovremeno biti fiskalno održivo, smanjiti razliku u zaradama, kako na centralnom nivou, tako i posredno, u državnim preduzećima, javnim ustanovama, a kroz posebne mjere i u opštinama.
Vuković je podsjetio na preporuku MMF-a da je potrebno u srednjoročnom planu obuzdati rast fonda zarada u javnom sektoru. Izrada ovog zakona je, kako je saopštio Vuković, dio sveobuhvatne reforme javne uprave, čiji je cilj bolje upravljanje novcem poreskih obveznika i princip ujednačenih zarada za isti rad unutar institucije, ali i u cijeloj javnoj upravi.

Najavljeno je da će eksperti Svjetske banke, ovog grupi sa 17 članova, na čijem čelu je mr Snežana Mugoša, prezentovati najbolje prakse u sistemu zarada iz zemalja EU.

Iyvor: Pobjeda

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *