Kako Microsoft zarađuje novac?

Dodajte komentar

Tokom protekle decenije, prihod Microsofta se više nego udvostručio, vođen ključnim linijama proizvoda kao što je njegova inteligentna infrastruktura u oblaku.

Dodatno tome, Microsoft je prošle godine lansirao svoj pretraživač Copilot koji je omogućen AI, koji je već generirao 12 milijardi dolara za kompaniju. Osim ovog pretraživača, Microsoft razvija niz usluga zasnovanih na umjetnoj inteligenciji, kao što je Azure Arc, platforma za računalstvo u oblaku sa 18.000 korisnika.

Microsoftovi najunosniji poslovni segmenti

U 2023. prihodi Microsofta porasli su na rekordnih 211 milijardi dolara kako je potražnja za AI uslugama ubrzana.

Kao jedna od najvećih svjetskih kompanija po tržišnoj kapitalizaciji, Microsoft je dostigao vrijednost od 2,8 biliona dolara jer su investitori prošle godine pohrlili u velike dionice vezane za tehnologiju i umjetnu inteligenciju. Usred snažnog rasta, evo koliko je prihoda ostvareno od Microsoftovih proizvodnih linija u 2023. godini:

Sa 38% ukupnih prihoda u 2023., Microsoftov segment usluga računarstva u oblaku donosi više od bilo kojeg drugog.

Ove usluge u oblaku obezbeđuju servere, skladište i data centre koji omogućavaju preduzećima da pokreću veb stranice i druge računarske usluge bez potrebe za kupovinom individualnog hardvera i softvera.

Drugi najveći pokretač prihoda bio je softver za kancelarijski paket u oblaku, sa prodajom Microsoft 365 koji je donio 49 milijardi dolara prihoda.

U međuvremenu, Microsoftov segment konzola za video igre zaradio je 15 milijardi dolara u jednoj od najboljih godina ikada. Kompanija je 2023. godine kupila Activision Blizzard za 68,7 milijardi dolara, poznatu po World of Warcraft i Call of Duty. To je bila najveća akvizicija kompanije u njenoj istoriji.

Nakon prihoda od igara u padu je Copilot, njegov pretraživač sa AI-om, koji čini 6% prihoda u 2023. godini. Ovaj alat za produktivnost može se ugraditi u Microsoft 365, omogućavajući kompanijama da koriste uputstva na prirodnom jeziku za dobijanje podataka o svojoj kompaniji, sumiranje uvida sa sastanaka i niz drugih funkcija.

Kako usluge povezane s vještačkom inteligencijom nastavljaju da dobijaju na zamahu, ostaje da se vidi da li će prihodi Microsfta nastaviti da bilježe snažan rast.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *