Guverner Centralne banke Kosova Ismaili: Uredba ostaje na snazi i neće se mijenjati

Dodajte komentar

Guverner Centralne banke Kosova (CBK) Ahmet Ismaili rekao je u Briselu da su sagovrnike na bilateralnom i tripartitnom sastanku upoznali sa mogućnostima koje nudi nova Uredba CBK za transfer sredstava iz drugih zemalja na Kosovo. On je, kako prenosi koha.net, novinarima rekao da ta uredba ostaje na snazi i da se neće mijenjati.

Kazao je da se na sastancima razgovaralo o tehničkim modalitetima, “finansiranja građana iz Srbije, legalnim i transparentnim kanalima na bankovnim računima korisnika u eurima, na osnovu predloga CBK upućenog Narodnoj banci Srbije”.

Dodao je da Uredba omogućava prenos sredstava legalno, putem bankarskih kanala, na račune korisnika u eurima.

– Razgovor se odnosio na naš prijedlog koji smo prije izvjesnog vremena uputili NBS, gdje smo izrazili spremnost da olakšamo jedno od postojećih rješenja za prenos sredstava – kazao je on.

Rekao je i da “niko iz EU nije doveo u pitanje mandat i ovlašćenja CBK da reguliše ovo pitanje, ili način na koji ga je regulisala”, ali da je “zabrinutost izražena u vezi sa uticajem na određenu (srpsku) zajednicu”. Kazao je da CBK nije pregovarala i nije bila uključena u pregovarački proces. Prema njegovim riječima, naširoko su informisali sagovornike o Uredbi “i njenom pozitivnom uticaju na ekonomiju zemlje”.

– Po instrukciji EU sastali smo se i sa tehničkom delegacijom Srbije. Na sastanku nije bilo političkog prisustva. Dali smo svoj doprinos da nas EU ispravno razumije – kazao je on.

Takođe, kako je kazao, “tehnička rješenja su moguća i primjenljiva, bez ikakvih promjena bilo koje zakonske regulative”.

– Na ovaj način postoji mogućnost da srpski građani prihvate pomoć od Srbije ukoliko ona odluči da je prenese – rekao je.

Naveo da pitanje dinara nije bilo predmet rasprave, već se, kako je objasnio, razgovaralo o Uredbi u cjelini.

– Rješenje postoji i funkcioniše, kroz tehničko rješenje koje podrazumijeva transfer između dvije države, odnosno transfer sredstava iz Srbije na Kosovo, zvaničnim kanalima – kazao je on.

Izvor: Pobjeda.me/Koha.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *