Gužve u Fondu PIO nakon povećanja minimalne penzije: Zahtjevi penzionera za kredit utrostručeni

Dodajte komentar
Fond PIO

Nakon nedavnog povećanja minimalne penzije, veliki broj penzionera krenuo je u traženje kredita, što je rezultiralo velikim gužvama u Fondu PIO. Stručna služba Fonda PIO potvrdila je saznanja Pobjede o povećanju zahtjeva penzionera, od posljednje penzije, koji su u odnosu na ranije veći dva do tri puta.

– Od početka isplate penzija za januar, kada je najniža penzija povećana na 450 eura, odnosno od 19. februara ove godine, u Fondu PIO, zajedno sa svim područnim jedinicama Fonda, evidentirano je oko 2.300 zahtjeva za ovjeru zabrane na penziju. U poređenju s prethodnim periodom, broj obraćanja penzionera za ovjeru zabrane na penziju povećao se dva do tri puta, zavisno od područne jedinice, izjavili su iz Fonda PIO.

Predstavnici penzionera su u više navrata isticali da penzijski sistem mora pratiti rast troškova života.

KORAK NAPRIJED

– Povećanje minimalne penzije je korak naprijed, ali još nije na nivou koji bi osigurao dostojanstvenu starost, komentarisali su penzioneri koji su u redu čekali za zahtjev za kredit u Fondu PIO.

– Ovo povećanje minimalne penzije je kao kap u moru korisno, ali nedovoljno. Sada se suočavamo s dilemom: ili živimo skromno ili se zadužujemo. Nadam se da će vlasti shvatiti da penzioneri zaslužuju više od preživljavanja, zaslužujemo dostojanstvenu starost nakon dugog radnog vijeka koji smo proveli doprinoseći društvu, rekli su penzioneri koji su čekali u redu.

U razgovoru sa njima saznali smo da im ovo povećanje minimalne penzije donosi neku nadu, ali istovremeno otvara i pitanja o dugoročnoj održivosti njihovih finansija.

– Dok cijenimo svaki korak prema poboljšanju našeg standarda života, treba razmotriti širu sliku. Penzioneri su temelj društva i zaslužujemo stabilnu finansijsku budućnost, bez straha od nepokrivenih troškova ili zaduživanja. Nadamo se da će se naši glasovi čuti u raspravi o državnom budžetu i socijalnim politikama, te da će se donijeti odluke koje će osigurati naše dostojanstvo i sigurnost u godinama koje dolaze, poručili su penzioneri.

GUŽVA

Uprkos značajnom porastu zahtjeva penzionera, Fond je reorganizovao svoj rad kako bi udovoljio svim zahtjevima stranaka. Dodatno osoblje angažovano je kako bi se smanjile gužve i ubrzala obrada zahtjeva za kreditima.

S druge strane, neki ekonomisti u regionu izražavaju zabrinutost zbog povećanog zaduživanja penzionera. Minimalnu penziju od 450 eura prima 75 hiljada od ukupno 124 hiljade penzionera, koliko ih ima u Crnoj Gori. Prosječna januarska penzija iznosila je 509,3 eura, što je 20 odsto više od prosječne penzije u decembru. Minimalna penzija od januara prošle do januara ove godine iznosila je 273 eura, a prosječna 426 eura. Krajem 2022. godine minimalna penzija je bila 162,45 eura, a prosječna je iznosila 328 eura, da bi u januaru 2023. minimalna bila poveć ana na 270 eura. a prosječna na 373,90 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *