Reddit se prijavio za IPO

Dodajte komentar

Reddit je u četvrtak objavio svoju IPO prijavu prije planiranog debija na berzi u martu. Istovremeno, objavio je gubitke od 90,8 miliona dolara i rast prihoda od otprilike 21% u 2023.

Podnošenje inicijalne javne ponude (IPO) dolazi gotovo dvije decenije nakon pokretanja Reddita i biće veliki test za platformu koja još uvijek zaostaje za komercijalnim uspjehom savremenika društvenih medija kao što su Facebook i Twitter.

U podnesku je Reddit izvijestio o neto gubitku od 90,8 miliona dolara za godinu koja je završila 31. decembra i zabilježio rast prihoda od 804 miliona dolara, u odnosu na 666,7 miliona dolara godinu ranije.

Reddit je procijenjen na 10 milijardi dolara u rundi finansiranja 2021. i nejasno je kojoj će procjeni kompanija težiti tokom prodaje udjela u nadolazećim danima. Očekuje se da će tražiti prodaju gotovo 10% svojih dionica u IPO-u, izvijestio je ranije Reuters.

Reuters je u srijedu izvijestio, pozivajući se na izvore, da je Reddit sa sjedištem u San Franciscu sklopio dogovor s Alphabetovim Googleom kako bi njegov sadržaj bio dostupan za obuku modela vještačke inteligencije. Ugovor je vrijedan oko 60 miliona dolara svake godine, prema jednom od izvora.

Kompanija sa sjedištem u San Franciscu kreće se prema jednom od najiščekivanijih uvrštenja na berzu u posljednjih nekoliko godina dok se tržište IPO-a u SAD-u otopljava usred popuštanja strahova od recesije i rastućih nada u meko slijetanje ekonomije.

Reddit je povjerljivo podnio zahtjev za IPO krajem 2021., ali su ga teški ekonomski uslovi i loši rezultati kotiranih tehnoloških dionica natjerali da odgodi ponudu.

Morgan Stanley i Goldman Sachs odabrani su kao glavni pokrovitelji za Redditov IPO, koji uključuje više od desetak drugih banaka, prenosi SEEbiz.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *