Dobit NLB Grupe 550,7 miliona eura, na dividende ide 220 miliona

Dodajte komentar

NLB Grupa je u 2023. godini ostvarila 550,7 miliona eura dobiti nakon oporezivanja, a pritom je nastavila odgovorno i promišljeno strateško planirati, pa je svojim poslovnim odlukama postavila temelje za buduće stabilno i održivo profitabilno poslovanje.  Neto dobit je tako za 23 odsto veća nego u 2022. godini.

Ove godine banka će isplatiti čak 220 miliona eura na ime dividendi.

Blaž Brodnjak

“Snažni poslovni rezultati NLB Grupe u 2023. godini zahtijevaju pozitivno razmišljanje s jedne strane, a s druge svijest o još većoj odgovornosti vrijednog tima. Oni nam omogućavaju da značajno povećamo naše isplate dividendi na 40% omjera isplate dobiti iz prethodnih godina nakon oporezivanja, što u 2024. iznosi 220 miliona eura dividendi. To predstavlja povećanje od 100% u odnosu na isplate dividendi izvršene u 2023. ili više od 75% dosadašnjih smjernica za kumulativnu isplatu do kraja 2025. godine, uz istovremeno zadržavanje stabilnog organskog i/ili M&A vođenog kapaciteta rasta”, naglašava Predsjednik Uprave NLB-a Blaž Brodnjak nakon objavljivanja rezultata, a navedeno je na web sajtu NLB grupacije.

Navodi se i kako banka donacijama i sponzorstvima podržava humanitarna, zdravstvena, kulturna, sportska i druga preduzeća u društvu, čime nastavlja doprinositi poboljšanju kvaliteta života.

Dodatno, prvi put otkako su uvrštene na berzu, akcija NLB-a premašila je ove godine vrijednost od sto eura. Samo ove godine cijena je skočila za 18 posto, što je drugi najveći skok među dionicama prve berzanske kotacije Ljubljanske berze.

(bankar.me)

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *