Snažan rast evropskog tržišta automobila na početku godine

Dodajte komentar

Prodaja automobila u EU snažno je porasla u januaru, nakon slabijeg decembra, pokazali su u podaci evropskog udruženja proizvođača automobila ACEA.

U januaru je u EU registrirano 851.690 novih automobila, za 12,1 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, izračunala je ACEA.

Rezultat pokazuje oporavak evropskog tržišta na početku 2024., nakon 3,3-postotnog pada u decembru.

U skupini vodećih tržišta najviše je u januaru porasla prodaja na najvećem tržištu, onom Njemačke, za 19,1 posto. Dvocifreni rast bilježila je i Italija, po stopi od 10,6 posto. Blizu je i Francuska s rastom prodaje od 9,2 posto, a Španija je na četvrtom mjestu sa stopom rasta od 7,3 posto.

U Hrvatskoj su u prvom ovogodišnjem mjesecu, prema podacima ACEA-e, registrovana 4.492 nova automobila, za 30,7 posto više nego u januaru 2023. godine. U decembru prodaja je porasla za 36,6 posto.

Tržišni udio električnih automobila na baterije smanjio se u januaru na 10,9 posto, s decembarskih 18,5 posto, budući da skok prodaje nije nadoknadio oštar pad na kraju 2023.

Benzinci su potvrdili vodeću poziciju s tržišnim udjelom od 35,2 posto, a na drugom su mjestu hibridni automobili s udjelom od gotovo 30 posto, objavila je ACEA.

Izvor: ACEA

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *