Da li smo blizu jedne od najvećih globalnih akvizicija ove godine

Dodajte komentar

Capital One Financial Corp. istražuje potencijalnu akviziciju zajmodavca kreditnih kartica Discover Financial Services, što bi se rangiralo kao jedan od najvećih poslova na globalnom nivou dosad ove godine, rekli su Bloombergu osobe upoznate sa poslom.

Capital One sa sjedištem u McLeanu u Virginiji radi sa savjetnicima i vodi pregovore s Discoverom o dogovoru, rekli su ljudi. Dionice Discovera pale su oko 2% ove godine, procjenjujući kompaniju sa sjedištem u Riverwoodsu u Illinoisu na 27,6 milijardi dolara, dok Capital One ima tržišnu kapitalizaciju od oko 52,2 milijarde dolara.

Ako Capital One uspije da postigne dogovor, objava bi mogla stići već ove nedjelje. Prema podacima koje je prikupio Bloomberg Intelligence, ugovor bi spojio dva poznata brenda za potrošačko finansiranje i stvorio najveću američku kompaniju za kreditne kartice po količini kredita, nadmašivši dugogodišnje rivale JPMorgan Chase & Co. i Citigroup Inc.

Predstavnici Capital One i Discovera nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar tijekom državnog praznika.

Kupovina Discovera mogla bi se smatrati jednom od najvećih globalnih akvizicija ove godine, pokazuju podaci koje je prikupio Bloomberg. Najveći posao do sada bila je akvizicija kompanije Synopsys Inc. od oko 34 milijarde dolara razvojnog programera Ansys Inc. objavljena u januaru.

Capital One poznat je po svojim reklamama u kojima slavne osobe poput Jennifer Garner i Samuela L. Jacksona pitaju: “Što je u tvom novčaniku?” Kompanija, na čelu sa 73-godišnjim glavnim izvršnim direktorom Richardom Fairbankom, kroz istoriju je snabdijevala subprime potrošače koji svaki mjesec imaju stanje na svojim karticama.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *