Investitori pesimistični oko Teslinih dionica

Dodajte komentar

Nezvanično istraživanje institucionalnih investitora Tesle, koje je sproveo Morgan Stanley, pokazalo je da su mnogi negativno nastrojeni i očekuju da će akcije imati lošiji učinak u narednih šest mjeseci.

Adam Džonas (Adam Jonas), „Teslin fan“ i glavni analitičar automobila u Morgan Stanley izjavio je u svom izvještaju da su pojedini investitori sumnjali „da li će prodaja uopšte rasti ove godine. Većina vidi opadanje konsenzusa, a AI za sada izvan tema o kojima se raspravljalo“, naveo je on, prenosi Seebiz.

Džonas je rekao da je njegov utisak sa ručka, polu-redovnog okupljanja koje Morgan Stanley održava za svoje institucionalne klijente, bio da su „svi osećali da će akcije biti podložne vrijednosti u narednih 6 mjeseci“. Akcije Tesle pale su 25 odsto od početka godine.

On je naveo nekoliko razloga za ukupan pad kupaca, a jedan od najvećih je AI i Teslino isključenje iz tehnološkog napretka vezanog za AI.

„Vjeruje se da je Ilon Mask (Elon Musk) sklonio Teslu od teme AI, omogućavajući investitorima da se usredsrede na sve lošiju priču o potražnji električnih vozila“, napisao je Džonas.

Ovo je vjerovatno zbog serije Maskovih tvitova sredinom januara u kojima je napisao da bi mu bilo „neprijatno da razvije Teslu u lidera u vještačkoj inteligenciji i robotici bez kontrole 25 odsto glasanja“. Mnogi su to vidjeli kao Maskovu prijetnju da odvoji napore AI u odvojene kompanije, lišavajući Teslu profita ostvarenog u naporima AI, a Mask takođe zahteva veću kompenzaciju u vidu donacija akcija od Teslinog odbora direktora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *