Hrana preskupa, država da reaguje

Dodajte komentar

Kada je početkom godine stopirana akcija “Stop inflaciji”, koju je pokrenulo Ministarstvo ekonomskog razvoja (MER) u vrijeme ministra Gorana Đurovića, iz ovog resora čije je rukovođenje preuzeo Nik Đeljošaj ocijenjeno je da bi se protiv inflacije trebalo boriti sistemski.
Pobjedi je iz MER-a rečeno da ta akcija zapravo nije ni bila Vladina, već je objedinjavala akcije koje su trgovci imali u svojim prodajnim objektima.

Sada, kako kažu, stalno prate kretanje cijena i statističke izvještaje, te razmišljaju da osim marži na brašno, šećer, ulje i so, ograničenja stave na još neke proizvode. Cijene ovih proizvoda su, kako su kazali, pristupačne i niže nego u regionu. Zvanični podaci Monstata pokazuju da je u posljednja tri mjeseca došlo do pada cijena osnovnih životnih namirnica.

-Inflacija u decembru 2023. godine je iznosila 4,3 odsto, što je značajan pad u odnosu na početak godine kada je iznosila 16,2 odsto. Cijene hrane i bezalkoholnih pića su, prema zvaničnim podacima Monstata, u decembru 2023. godine u odnosu na prethodni mjesec niže u prosjeku za 0,4 odsto, meso je jeftinije 0,3 odsto, voće 2,7 odsto, povrće 1,3 odsto kazali su Pobjedi iz MER-a.

Ekonomista Mirza Krnić iz Preokreta smatra da je neophodna dugoročna strategija borbe protiv inflacije i razvijeni mehanizmi za njeno usporavanje i ograničavanje, počevši od robnih rezervi pa do kontrole trgovinskih lanaca. To bi bili početni koraci koji bi davali veću i ekonomsku i socijalnu sigurnost posebno onim ekonomski najranjivijim grupama.

-Moguće je da funkcioneri iz svojih udobnih pozicija gdje imaju visoke zarade, službena auta, plaćeno gorivo i brojne druge benefecije, zaista ne osjećaju koliko su cijene visoke, i vjerujem da su njima stvarno pristupačne. Neka posjete pijacu ili markete i mimo izborne kampanje i provjere s građanima što zaista misle o tome. Nemamo viziju razvoja, niti sistemski pristup rješavanju ovih problema, kazao je Mirza Krnić.

U Centru za edukaciju, informisanje i sindikalna istraživanja Unije slobodnih sindikata (USSCG) smatraju da je blagoj deflaciji ipak doprinijela akcija ,,Stop inflaciji” kada je bilo sniženo preko 130 prehrambenih i drugih proizvoda. Ipak, gledajući pad cijena na globalnom nivou, ocjenjuju da se taj pad u Crnoj Gori još ne osjeća. Navode da je USSCG i ranije upozoravala da su cijene u brojnim evropskim gradovima niže nego kod nas, te da je neophodno hitno ograničiti marže.

Kako Monstat više neće objavljivati podatke o minimalnoj potrošačkoj korpi, Centar je u decembru objavio prvu sindikalnu potrošačku korpu (SPK) koja je iznosila 1.850 eura, od čega se samo na hranu odnosilo 580 eura za četvoročlanu porodicu, a 1. aprila biće objavljena nova SPK, koja bi, kako ocjenjuju, mogla biti i veća.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *