U Plantažama zadovoljni rezultatom, u 2023. ostvarili rekordni prihod od 32 miliona eura

Dodajte komentar

Gubitak Plantaža iz 2022. godine će najvjerovatnije biti prepolovljen, što je nastavak trenda oporavka kompanije koji, zbog specifičnosti prirode posla (uglavnom fiksnih troškova i situacije da su efekti određenih poslovnih odluka vidljivi tek kroz nekoliko godina), dešava se sporijom dinamikom, saopštili su iz Plantaža, za današnju Pobjedu.

Iz Plantaža nijesu mogli da kažu precizan podatak o poslovnom rezultatu na kraju 2023. godine, ali na osnovu preliminarnih pokazatelja poslovanja očekuju da će gubitak biti upola manji nego 2022. godine. Poslovnu 2022. godinu ova državna kompanija završila sa gubitkom od 12,99 miliona eura. Iz Plantaža ocjenjuju da su lani ostvarili dobar poslovni rezultat i ističu da su u 2023. godini ostvareni rekordni prihodi u posljednjih deset godina od 32 miliona eura. Sa druge strane i rashodi su lani porasli sedam odsto u odnosu na 2022. godinu.
Predsjednik Odbora direktora Plantaža od aprila 2021. godine je Nebojša Vuksanović, dok je izvršni direktor od novembra 2022. godine Igor Čađenović.
-Na osnovu preliminarnih pokazatelja poslovanja za prošlu godinu, kao rezultat odgovornog i posvećnog odnosa uprave i svih zaposlenih u kompaniji, možemo reći da se očekuje dobar poslovni rezultat za prošlu godinu. Plantaže će u 2023. godini ostvariti rekordne prihode u posljednjih deset godina u iznosu od 32 miliona eura, četiri miliona eura veće nego 2022, što predstavlja rast od 20 odsto – rekli su iz Plantaža.

Navode da su projektovani rashodi za 2023. godinu, očekivano i planom predviđeno, veći za sedam odsto.
Najveći rast bilježe troškovi materijala i energije, koji su za preko dva miliona eura veći i tu su dominantno đubrivo i zaštitna sredstava.

Troškovi radne snage su 11 odsto veći, prvenstveno kao rezultat dogovora rukovodstva sa Sindikatom o postepenom vraćanju zarada na nivo prije uvođenja restriktivnih mjera, kako bi se amortizovali inflatorni udari i rast troško -va prevoza i ishrane radnika-precizirali su iz Plantaža i istakli da su zadovoljni poslovanjem u prošloj godini.

Lani je, kako kažu, 1,6 miliona eura opredijeljeno za kupovinu poljoprivredne mehanizacije i opreme u proizvodnji.
– U današnjim tržišnim uslovima i okolnostima prosto je teško povjerovati da jedan veliki sistem funkcioniše bez podrške banaka. Plantaže su jedno od rijetkih preduzeća u Crnoj Gori koje posljednjih nekoliko godina sva investiciona ulaganja obezbjeđuje iz sopstvenih prihoda – ističu iz kompanije.

Zapošljeno 620 stalnih radnika, prosječna plata 800 eura
Kompanija Plataže zapošljava oko 620 stalnih i 500 sezonskih radnika godišnje. Prosječna neto zarada iznosila je 799,72 eura. U odnosu na 2019. godinu uspjeli smo da optimuzujemo broj radnika, kojih je deset odsto manje, sa tendencijom daljeg pada – rekli su iz Plantaža i istakli da je problem moguća zloupotreba bolovanja, jer je gotovo u svakom trenutku na bolovanju svaki deseti zaposleni. Podsjetili su i da su u novembru prošle godine zaključili novi kolektivni ugovor.
Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *