Završena naplata duga od 4 miliona eura: Država preuzela četiri miliona akcija Luštica Developmenta

Dodajte komentar

Kompanija Luštica Development konvertovala je dug od 4 miliona eura prema Vladi Crne Gore u 4,000,000 običnih akcija.

Crnogorska Vlada nakon ove konverzije ima 12.2% udjela u kapitalu Luštica Development-a; švajcarska kompanija Orascom Development Holding kontroliše 87.7% akcija, a nekoliko manjinskih akcionara ima manje od 1% zajedno, navodi seenews.com.

Montenegroberza je na svom sajtu prošle sedmice saopštila da je emitent LUŠTICA DEVELOPMENT AD TIVAT (tržišni simbol: LUDE) izvršio registraciju emisije akcija po osnovu pretvaranja duga u akcijski kapital, te da broj akcija emitovanih u ovoj emisiji iznosi 4.000.000, nominalne vrijednost 1,00 € po akciji.

Nakon te registracije emisije akcija, ukupni kapital Luštica Development-a iznosi 73.56 miliona eura, podijeljen u 73,559,781 akciju, pojedinačne nominalne vrijednosti od po jedan euro.


Vlada Crne Gore je saopštila u januaru da je kompanija zatražila konverziju duga, koji uključuje godišnje uplate za 2019-2022., za četiri miliona običnih akcija vrijednih po euro. Konverzija je sprovedena u skladu sa ugovorom iz 2009. godine koji je potpisan između Orascoma i crnogorske Vlade za zakup zemljišta za izgradnju Luštica Bay resorta.
Masterplan za Luštica Bay uključuje 690 hektara zemljišta i šest kilometara obale, budući da je samo 10% zemljišta razvijeno u integrisani grad. Do sada, naselje uključuje Marina Village, prvo naselje u projektu, koje je već dočekalo 400 porodica iz preko 40 zemalja u 450 rezidencija kao što su apartmani na obali marine, townhouses, vile i The Chedi Residence koji uključuje Chedi Lustica Bay hotel.

Drugo naselje je Centrale, koje služi kao gradski centar, nudeći sadržaje poput škola, medicinskih centara, supermarketa, finansijskih usluga i više. Do aprila 2023. godine, imalo je 120 kompletnih stambenih jedinica, od studija do trosobnih stanova.

Treće naselje u razvoju je najavljeno u maju, sa ciljem postavljanja novog standarda za slobodno vrijeme, turizam i stambene nekretnine u tom području. Po završetku, Luštica Bay projekat sadržaće više od 3,000 stanova, preko 300 luksuznih vila, sedam hotela, marinu sa preko 100 vezova, i golf teren. Radovi su počeli 2013. godine, i očekuje se da će čitav projekat biti potpuno operativan do 2038. godine.  Kako navodi seenews, ukupna investicija se procjenjuje na 1.5 milijardi eura.

(seenews, bankar.me)

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *