Odnos uvoza i izvoza na nezadovoljavajućem nivou

Dodajte komentar

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vladimir Joković, državni sekretar Krsto Rađenović i načelnik Direkcije za stočarsku proizvodnju Ranko Bogavac razgovarali su sa poljoprivrednim proizvođačima Malesije u zgradi Opštine Tuzi. Cilj sastanka bio je pružiti direktnu priliku poljoprivrednicima da postave pitanja i dobiju odgovore predstavnika ministarstva.

Na sastanku su se razmatrala brojna pitanja koja su od interesa za poljoprivrednike, kao što su plasman povrtarske proizvodnje, naročito lubenice, krompira i paradajza, ukidanje akciza na gorivo, naknade šteta u stočnom fondu, regulisanje vodosnabdijevanja na velikim farmama, te saradnje s lokalnom samoupravom.
Ministar Joković odgovarao na aktuelna pitanja poljoprivrednih proizvođača sa prostora Malesije.
Ministar Joković je istakao značaj i potrebu za uvećanjem domaće proizvodnje te potrebu za pravovremenom sadnjom i berbom kako bi se izbjegao pritisak ponude na kratak vremenski period.
“Naglašeno je da je odnos uvoza i izvoza na nezadovoljavajućem nivou, iz čega proizilazi da za te proizvode postoji tržište i prostor za povećanjem obima proizvodnje, pri čemu je naročito važno voditi računa o kontinuitetu snabdijevanja i zahtjevima tržišta u Crnoj Gori”, saopšteno je iz Ministarstva.


Što se tiče otkupa proizvoda, ministar Joković je naglasio da Ministarstvo stvara pravni ambijent i vodi podsticajnu politiku, ali da ključnu ulogu u komercijalnim transakcijama imaju proizvođači, trgovački lanci i distributeri.
“Ministarstvo će, međutim, podržati animiranje prodajnih lanaca radi što većeg otkupa i prodaje domaćih proizvoda”, dodaje se.
Naglašeno je da je Ministarstvo otvoreno za saradnju s lokalnim samoupravama, posebno u vezi infrastrukturnih pitanja na ruralnom području. Posebno je istaknuta potreba za usklađivanjem legislativnih i agrobudžetskih mjera sa standardima EU, s fokusom na poboljšanje kvaliteta, povećanje prinosa i razvoj kontrolnih mehanizama kako bi se postigla konkuretna i rentabilna poljoprivredna proizvodnja.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ostaje otvoreno za svaki vid saradnje sa predstavnicima lokalnih samouprava i naročito poljoprivrednim proizvođačima, na zajedničkom zadataku u razvoju crnogorskog agrara.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *