Održan prvi sastanak Komisije za rješavanje statusa Instituta “Dr Simo Milošević”

Dodajte komentar

Prva sjednica Komisije za rješavanje statusa Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju „Dr Simo Milošević“ (u proširenom sastavu) održana je 13. februara u prostorijama Vlade Crne Gore nakon što je Vlada početkom februara ove godine donijela Odluku o obrazovanju Komisije.

Kako je saopšteno iz Vlade, Komisija je formirana u sljedećem sastavu: dr Srđan Pavićević – potpredsjednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalna pitanja (kojeg je Vlada imenovala za predsjednika Komisije), dok su njeni ostali članovi resorni ministri: dr Vojisav Šimun – ministar zdravlja, Nik Đeljošaj – potpredsjednk Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Janko Odović – ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, Novica Vuković – ministar finansija, Vladimir Martinović – ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, kao i Nikolina Otašević – sekretarka Komisije, službenica u Ministarstvu zdravlja. Sjednici su prisustvovali svi članovi osim ministra Vukovića, koga je u njegovom odsustvu mijenjala šefica kabineta, Jovana Bojić.

“Osim članova Komisije, sjednici su prisustvovali Zoran Kovačević – direktor Instituta, dr Predrag Dragojlović, predsjednik Odbora direktora Instituta, Stevan Katić, predsjednik Opštine Herceg Novi, kao i predstavnici Agencije za zaštitu konkurencije: Dragan Damjanović, predsjednik Savjeta Agencije i Nebojša Jovović, direktor Agencije”, navodi se u saopštenju.

Podsjećanja radi, prilikom prve posjete Institutu „Dr Simo Milošević“ u Igalu (decembra 2023. godine) potpredsjednik Vlade, dr Srđan Pavićević, i ministar zdravlja, dr Vojislav Šimun, nakon uvida u zatečeno stanje bili su izričiti u tome da će Vlada u najkraćem roku pristupiti efikasnom rješavanju izazova koji su kulminirali nakon višedecenijskog zanemarivanja i potiskivanja u drugi plan.

“Prvi sastanak Komisije u proširenom sastavu protekao je u razmatranju konsolidovanog izvještaja menedžmenta o poslovanju Instituta u prethodnih 5 godina, s posebnim akcentom na finansijskim parametrima poslovanja i strukturi dugovanja, raspoloživim resursima, analizi rizika koji ugrožavaju opstanak Instituta, kao i analizi mogućnosti koje obezbjeđuju opstanak Instituta”, dodaje se u saopštenju.

Konstatovano je da je pred Komisijom ozbiljan izazov imajući u vidu da država kao većinski vlasnik nije ni u zakonskoj ni u finansijskoj mogućnosti da nastupi kao povjerilac koji će preuzeti sva dugovanja na sebe, uprkos činjenici da je upravo država svojim višegodišnjim nesavjesnim i neodgovornim odnosom gurala Institut do ivice ambisa i stečaja, od kojeg ga sada dijele dani ili mjeseci.

“Komisija otvorila za raspravu o nizu potencijalnih modaliteta za rješavanje statusa Instituta – od klasičnog modela dodjele državne pomoći, preko promjene vlasničke strukture, dokapitalizacije, povećanja cijena usluga za domaće stanovništvo i njihovog usklađivanja sa tržišnim cijenama koje važe za inostrane korisnike usluga, prodaje imovine i otvaranja novih tržišta sa zaključkom da nijedan od ovih modela sam za sebe ne rješava akutni problem u kojem se Institut trenutno nalazi”, zaključuju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *