Jovović: Aneksirati ugovore, da plaže budu spremne 1. maja

Dodajte komentar

Predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore Ranko Jovović nada se da će u crnogorskoj Vladi imati sluha, i podržati inicijativu ovog odbora PKCG, da zbog kašnjenja raspisivanja tendera, dugotrajnih tenderskih procedura i kratkog vremenskog roka do početka sezone, JP za upravljanje morskim dobrom pozove bivše zakupce i produži im osnovne ugovore za 2024. godinu.
Prijedlog ovog odbora PKCG je da se raspisivanje tendera odloži do završetka ljetnje turističke sezone, najdalje do oktobra 2024.

Jovović je za bankar.me kazao da sve i da se danas raspišu novi tenderi za zakup plaža (a zna se da procedure oko tendera traju po nekoliko mjeseci, a već je sredina februara) sezona ne bi bila spremna 1. maja, što može ugroziti odvijanje predstojeće turističke sezone.

– Ako se pojave novi zakupci plaža, slijede nova ulaganja, postavljanje novih šankova, novih mobiijara, uz uklanjanje onoga što su već postavili stari zakupci, što će da potraje… Ovim tempom, u skladu sa tenderskim procedurama, sezona definitivno ne bi bila spremna 1. maja, čime se ne šalje dobra poruka. Zato je naš prijedlog da se ugovori aneksiraju, a novi tender spovede u jesen, završno sa oktobrom – kazao je Jovović.
On je podsjetio i na izazove u poslavanju turističke privrede u prethodnom petogodišnjem periodu 2019-2023, jer je turistička privreda imala zabranu rada u 2020. godini u vrijeme covid krize, na koje se nadovezala globalna kriza izazvana ratom u Ukrajini, što je sve rezultiralo nedovoljnim oporavkom i iskorišćenosti kapaciteta u punom obimu, uz velike dažbine koje se plaćaju za zakup kupališta u Crnoj Gori.

Jovović zato očekuje da će Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine dođe do adekvatnog rješenja i da se prevaziđe trenutna situacija.
On je tokom sjednice Odbora PKCG ove sedmice ocijenio i da najavljeno povećanje početnih naknada za zakup morskog dobra i značajno smanjnje „referenci“ zakupcima kojima se dodjeljuju bodovi za prethodni petogodišnji period zakupa, izazivaju negodovanje i zabrinutost svih zakupaca plaža i vlasnika hotela na crnogorskoj obali.
Dodatni izazov on vidi u tome da Javni poziv za zakup kupališta još nije objavljen, a ni Program privremenih objekata za područje morskog dobra za period 2024 – 2028. godine nije usvojen.
– Sve navedeno ukazuje na opravdanu zabrinutost turističke privrede, da ugovori o korišćenju morskog dobra za period 2024-2028, koji se zaključuje između javnog preduzeća koje upravlja morskim dobrom i korisnika tog dobra, zbog dugotrajnih tenderskih procedura, neće biti potpisani do sredine aprila i plaže neće biti spremne 1. maja za početak sezone –zaključio je Jovović.

Za nove hotele potrebna duža ročnost kredita
Jovović za Bankar.me ističe i da turistička privreda očekuje kvalitetniju podršku od banaka, prvenstveno u smislu duže ročnosti kredita.


– Osnovni problem za razvoj turizma je kraći rok kreditiranja od onoga koliko je zaista potrebno za povrat investicije. Za novi hotel, naprimjer, nemoguće je otplatiti kredit za deset godina, kakav je slučaj sa kreditiranjem kod nas. U Hrvatskoj, na drugoj strani, u turizmu imate za isti takav slučaj grejs period od četiri godine, uz rok otplate 17 godina, tako da je zaključak da definitivno ročnost kredita nije dobra u Crnoj Gori, sa aspekta izgradnje novih hotelskih kapaciteta. Duži rok bi podstakao izgradnju novih kapaciteta, i omogućio povrat investicije, jer je, pod sadašnjim uslovima ročnosti kreditiranja, nemoguće iz hotelskog biznisa vratiti kreditna sredstva u roku od deset godina – smatra Jovović.

(Bankar.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *