Bezos prodao 4 milijarde dolara Amazonovih dionica u četiri dana

Dodajte komentar
Foto: Youtube screenshot

Manje od dve nedelje nakon što je obelodanio plan da proda do 50 miliona akcija kompanije koju je osnovao, Bezos je prodao 24 miliona akcija, vrednih više od 4 milijarde dolara. Prodaja, koja je prikazana  u regulatornim prijavama, obavljena je u svega četiri trgovačka dana. Druga najbogatija osoba na svetu prethodno nije prodavala akcije od 2021. godine.

Bezos nije objasnio zašto sada prodaje, ali trenutak kada je uveo plan trgovanja može pružiti naznaku. Objavio je 2. novembra da se seli iz Sijetla u Majami. Plan prema takozvanom planu 10(b)5-1 usvojio je 8. novembra.

Država Vašington uvela je porez na kapitalne dobitke od 7% 2022. godine – nešto što Florida nema – što znači da je selidba Bezosa vjerovatno do sada uštedjela 288 miliona dolara. Pošto je Bezos kupio samo jednu akciju Amazona, sigurno je pretpostaviti da je vlasnik akcija od osnivanja kompanije, pa bi gotovo cjelokupna njihova vrednost bila smatrana kapitalnim dobitkom.

Akcije Amazona su ove godine porasle 13% do zatvaranja u ponedeljak, poslednjeg dana kada je Bezos prodao akcije, prema podacima iz prijave. Pale su 2,2% na 168,64 dolara u utorak.

Portparoli Amazona i Bezosa su odbili za zahtjev za komentar.

Poreski račun od 288 miliona dolara bio bi značajan dobitak za Vašington, koji je prošle godine prikupio 855 miliona dolara od poreza na kapitalne dobitke, od kojih je više od polovine došlo od samo 10 osoba, prema navodima državnih zvaničnika.

Porez je naišao na određena protivljenja u saveznoj državi. Milijarder Ken Fišer je u martu najavio da će premjestiti svoju firmu iz Vašingtona u Teksas, kritikujući porez i sudsku odluku koja ga je podržala. Inicijativa na glasačkom listiću mogla bi se naći pred biračima u novembru tražeći ukidanje poreza.

Izvor: Yahoo Finance

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *