Azijska tržišta: Američka inflacija srušila indekse

Dodajte komentar

Većina azijsko-pacifičkih tržišta pala je u srijedu, s izuzetkom Hong Konga, nakon što su podaci o inflaciji u SAD-u bili topliji nego što se očekivalo, a Wall Street je pao preko noći.

Indeks potrošačkih cijena u SAD-u porastao je 3,1% na 12-mjesečnoj osnovi i 0,3% u mjesecu. Ekonomisti koje je anketirao Dow Jones očekivali su da će se CPI povećati za 0,2% mjesečno u siječnju i 2,9% na godišnjem nivou.

Bazične cijene, koje isključuju nestabilne komponente hrane i energije, porasle su 0,4% mjesečno i 3,9% u odnosu na prethodnu godinu. Očekivalo se da će temeljni CPI porasti za 0,3% u siječnju odnosno 3,7% u odnosu na prethodnu godinu.

Indeks Hang Seng u Hong Kongu poništio je gubitke na porast od 0,36%, suprotstavivši se širem padu jer se grad vratio trgovini nakon praznika lunarne Nove godine. Tržišta kontinentalne Kine ostaće zatvorena nedjelju dana.

Japanski Nikkei 225 povukao se s najviših razina u 34 godine, pavši za 0,67%, dok je Topix zabilježio veći gubitak od 1,04%.

Nikkei je ojačao oko 3% da bi u utorak nakratko probio granicu od 38.000. Zadnji put je dotakao nivo iz 1990. godine.

Glavni japanski valutni diplomata Masato Kanda rekao je da su “nedavna kretanja na deviznom tržištu bila brza” u vezi s jenom, a vlasti ih promatraju “s velikim osjećajem hitnosti”, prenosi Reuters.

Južnokorejski Kospi pao je 1,11%, pri čemu je teškaš Samsung Electronics izgubio gotovo 2%, dok se mali kapital Kosdaq vratio na pozitivno područje i dobio 0,76%.

U Australiji je S&P/ASX 200 skliznuo 0,87% i zatvorio se na 7.537,7, produživši svoj gubitnički niz na treći dan.

(SEEbiz)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *