AI ludilo lansiralo Nvidiju iznad Amazona po tržišnoj vrijednosti

Dodajte komentar

U porastu potaknutim uzbuđenjem u vezi s umjetnom inteligencijom Nvidia je nakratko nadmašila Amazon Inc u tržišnoj kapitalizaciji te postala četvrta najvrjednija američka firma.

Dostigavši rekordnih 734,96 dolara po dionici, Nvidijina tržišna vrijednost dostigla je vrhunac od 1,82 biliona dolara i time za dlaku nadmašila Amazonovih 1,81 bilion dolara te zaostala za Alphabetovih 1,87 biliona dolara, prema podacima LSEG-a.

Nvidia je posljednji put nadmašila Amazon u tržišnoj kapitalizaciji još 2002. godine, javlja Zimo. Veliko je iščekivanje uoči objave finansijskih rezultata Nvidije za posljednje tromjesečno razdoblje prošle godine, a dionice firme porasle su 47 posto od početka godine te predvode listu na S&P 500.

Nvidijin ogromni uspjeh u generativnoj umjetnoj inteligenciji, vidljiv u prošlogodišnjim snažnim rezultatima, učvrstio je njenu poziciju ključnog dobavljača tehnološkim firmama koje razvijaju chatbotove i generatore slika.

Potaknute snažnom potražnjom za umjetnom inteligencijom, Nvidijine dionice porasle su za nevjerojatnih 223 posto u proteklih 12 mjeseci te su zauzele prvo mjesto među dionicama takozvanih “Sedam veličanstvenih”.

Nasuprot tome, Meta Platforms slijedi s rastom od 163 posto. Dok je Microsoft u siječnju osvojio titulu najvrjednije kompanije na svijetu, Alphabet je osigurao treće mjesto, iza Applea.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *