Zakup plaža dovodi u pitanje predstojeću turističku sezonu na Primorju

Dodajte komentar

Krajem prve polovine februara još nema Pravilnika o zakupu plaža, tender nije raspisan, a turistička sezona na Primorju je na pragu. Iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom ističu da država od obale u prethodnih 30 godina nije imala prihod koji je trebalo da ima te najavljuju povećanje sa 4,5 miliona na projektovanih preko 25 miliona eura za 2024. godinu. Sa druge strane, višegodišnji zakupci plaža ističu nezavidnu situaciju jer nadležni još nisu precizirali ni uslove pod kojim bi mogli aplicirati za zakup plaža koje moraju da se pripreme za predstojeću sezonu.

Mora za “stare” zakupce je i najava da njihova dosadašnja ulaganja u plaže neće biti bodovana već se kao mogućnost najavljuje da “svi imaju iste uslove” što praktično znači da neko sa strane može zakupiti plažu u koju je dosašanji zakupac uložio desetine, ili pak stotine hiljada eura.

Među zakupcima su i radikalni stavovi da će plaže braniti životima što su prošle sedmice izjavili privrednici sa Budvanske rivijere. Sa njima su saglasni I kolege koji su zakupci na Velikoj plaži.

Šansa da se riješi ovo goruće pitanje za ljetnju sezonu u Crnoj Gori je sastanak u Podgorici, u Privrednoj komori, gdje će argumente razmjeniti predstavnici države i udruženja zakupaca plaža, čelnici primorskih opština, a u intersu svih je da nađu zajednički jezik s obzirom na značaj turizma na ukupnu privredu Crne Gore.

Zakupci plaža, odnosno Udruženja su kako navode, na sve relevantne adrese poslali dopis…. Oni pored petogodišnjeg zakupa traže da se uvaže bodovi oko 40 odsto, s obzirom na ulaganja koja su imali u plaže, što je bila praksa i do sada

“Svi mi smo svjesni da plaže nisu naša imovina, ali sve što smo izgradili, izgrađeno je od našeg kapitala. Za bilo koji upad nekoga sa strane, može doći do spora”, kaže zakupac plaže Safari na Velikoj plaži Petar Delić

Upitan da prokomentariše stav direktora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom-Ukoliko sadašnji zakupac plaže ne dobije na tenderu, Mikijelj je najavio da se ti privremeni objekti mogu se prodati novom vlasniku.

“To nije realno u praksi. Ko će u to da investira? Gdje je taj investitor i šta će da radi za 5 godina kada bude novi tender? Ko će da se upušta u tu avanturu?“, pita Delić uz podsjećanje da je 2019. godine imao preko 150 hiljada eura štete u julu kada je Crnogorsko primorje zadesilo nevrijeme.

-Kod mene je zakup dvije ležaljke i suncobrana prošle godine bio 12 eura tokom sezone, a 10 eura van sezone. Prošle godine poskupili su i cijene hrane i pića, povećali smo plate za radnike. Mi smo u jednoj situaciji nepredvidljivoj i što se radnika tiče. Mi smo zakupci 25 godina u ovom prostoru, porodično radimo, niko od nas nije privilegovan na bilo koji način. Nije privilegija baviti se ovim, to je posao koji je praćen rizicima od vremenskih okolnosti kao što je bilo 2019.godine, navodi Delić.

Na pitanje Primorskog portala koliki je zakup plaćao kad je prije dvije i po decenije počeo da se bavi ovim poslom, Delić kaže: “Prve godine je zakup bio oko 2.000 eura godišnje godine, sada je zakup plaže do 85 000 eura, sa svom infrastrukturom i svime što smo uradili, kazao je sagovornik Primorskog portala.

Da li će biti potpisivanja aneksa dosadašnjih ugovora, ili rizičnog tendera to bi končano trebalo da se zna ovih dana. Neminovno, povećanja cijena zakupa plaža će biti.

“To će se odraziti na krajnjeg kupca, odnosno gosta. Mi ćemo morati da poskupimo naše usluge, ako nam bude veća cijena zakupa, ali i tu smo u riziku. Turisti mogu naći jeftinija tržišta”, zaključuje Delić.

Poslanik Branislav Nenezić ukazao je početkom februara da je izrada Atlasa kupališta i dalje u toku, iako je ista trebala biti gotova još u novembru.

“Da li je riječ o ‘političkom obračunu’ stare i nove vlade, odnosno premijera, ili je izmjenama Atlasa kupališta posrijedi plansko uvođenje nekih “novih zakupaca” na atraktivne lokacije”, pita Nenezić.

“Zadatak je na Vladi i nadležnom ministarstu da donese zaključak i uputi ga Odboru direktora i predstojeću sezonu pokušaju spasiti tako što će produžiti postojeće ugovore pod istim uslovima na godinu dana. U protivnom će „pucati“ u jedinu zdravu granu crnogorske privrede”, naveo je Nenezić.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *