Prognoze rasta BDP-a po zemljama u 2024. godini (infografika)

Dodajte komentar

Rast BDP-a i pad inflacije podstiču svjetliju perspektivu za 2024. godinu, iako oprez ostaje prisutan u globalnim ekonomijama.

Dok investitori s nadom očekuju da bi smanjenje kamatnih stopa u SAD-u moglo da se desi već u maju, FED su signalizirale da neće “proglasiti pobjedu” prerano. Dok se zemlje širom svijeta snalaze kroz kompleksan pejzaž, suočavaju se s nizom rizika koji uključuju inflatorne skokove, rastuće terete duga i opadajuće štednje potrošača.

Ova infografika grafika prikazuje projekcije rasta globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) u 2024. godini, zasnovane na Izvještaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) iz oktobra 2023. godine i ažuriranju iz januara 2024. godine.

Prognoza rasta globalnog BDP-a za 2024. godinu

U 2024. godini, projekcija rasta realnog BDP-a iznosi 3,1%, što je blagi porast u odnosu na izvještaj iz oktobra.

Iako se očekuje pozitivan rast u svim regionima, varira znatno zbog mnogih faktora, od efekata većih troškova zaduživanja do niske potrošačke sentimentacije. Evo prognoza za 191 zemlju širom svijeta:

Kao što se iz tabele može vidjeti, za Crnu Goru se predviđa rast od 3,7 odsto.

U Sjedinjenim Američkim Državama, očekuje se da će rast BDP-a ostati umjereno snažan, podržan rastom realnih plata koji podstiče potrošnju širom ekonomije. Ipak, u poređenju s prošlom godinom, rast će usporiti uslijed slabljenja tržišta rada. U 2024. godini, Citigroup je objavio da otpušta 20.000 zaposlenih nakon razočaravajuće godine. Istovremeno, tehnološke firme poput Google-a, Amazon-a i Salesforce-a smanjuju broj zaposlenih. Pored toga, gigant u dostavi paketa, UPS, najavio je smanjenje radnih mjesta za 12.000 ljudi.

U Kini, problemi na tržištu nekretnina koče ekonomski rast. Opadanje vrijednosti nekretnina uticalo je na prihode, imovinu i javno raspoloženje. Zbog ovih negativnih faktora, očekuje se pad rasta potrošnje tokom godine.

U Latinskoj Americi, Čile i Brazil bili su među prvim zemljama u razvoju koje su povećale kamatne stope 2021. godine – i bili su među prvima koji su ih prošle godine smanjili. Zahvaljujući poboljšanju domaće potražnje uslijed smanjenja inflatornih skokova, MMF je poboljšao prognoze za Brazil i Meksiko u 2024. godini.

Najniži rast u svim regionima očekuje se u Evropi, i to 0,9%. Krajem 2023. godine, Signa, evropska firma za nekretnine vrijedna milijarde, propala je nakon najvećeg rasta kamatnih stopa u 25-godišnjoj historiji Evropske unije. Takođe, sumorno gledište otežavaju niska potrošačka sentimentacija i uticaj visokih cijena energije.

Izvor: Visualcapitalist.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *