Milijarder Peter Thiel uložio 200 miliona dolara u bitcoin i ether

Dodajte komentar

Prema podacima CoinDesk Indicies, bitcoin (BTC) je porastao za gotovo 124 posto u posljednjih 12 mjeseci, dok je ether (ETH) porastao za 75 posto. Indeks CoinDesk 20 (CD20) porastao je približno 86 posto u istom razdoblju.

Founders Fund, kompanija rizičnog kapitala koju je osnovao milijarder Peter Thiel, ponovo ulaže u bitcoin i ether, rekli su izvori Reutersa, signalizirajući obnovljeni interes Silicijumske doline za tržišta kriptovaluta.

Founders Fund počeo je kupovati bitcoin kada je bio ispod 30.000 dolara i stekao više BTC-a i ETH-a u narednim mjesecima.

Thiel je dugo bio zagovornik bitcoina, povezujući njegov rast cijene s kritikom centralnih banaka. Tokom “bull runa” 2021. godine, rekao je da se osjeća “premalo uloženim” u najveću svjetsku digitalnu imovinu.

Founders Fund prodao je većinu svojih kripto holdinga za 1,8 milijardi dolara u martu 2022. godine, neposredno prije početka “kripto zime”, izvijestio je prošle godine Financial Times. Founders Fund prethodno je uložio u bitcoine u iznosu od 15 do 20 miliona dolara tokom “Run bulla” 2017./2018. godine.

Bull run, takođe poznat kao bull trend, je period na finansijskom tržištu kada cijene određene imovine nastavljaju da rastu. Brzi rast cijena može se pripisati nizu tržišnih faktora, uključujući volatilnost, potražnju i tržišnu procjenu.

Bitcoin je u ponedjeljak porastao za 5,17 posto i prvi put od 2021. premašio prag od 50.000 USD. Najstarijoj i najraširenijoj kriptovaluti pomaže očekivanje da će Američka centralna banka (FED) ove godine smanjiti ključnu kamatnu stopu.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *