Radović: Ekonomski rast na nivou šest procenata, najveća stopa rasta BDP-a u regionu

Dodajte komentar

Na zajedničkoj konferenciji Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Centralne banke (CBCG) i Vlade predstavljena je Završna izjava misije MMF-a po članu IV Statuta Fonda, koja opisuje preliminarne nalaze zaposlenih MMF-a na kraju zvanične posjete.

“Sve zaključke koje danas razmatramo uzimamo kao osnov za kreiranje buduće fiskalne strategije Vlade. Ako znamo da Crna Gora nije donijela fiskalnu strategiju od 2021. godine i Strategije upravljanja javnim dugom od 2018. godine, jasno je da to jedno od najvećih prioriteta ove Vlade. Ove godine imamo oko 450 miliona eura starih dugova na naplatu. Za sljedeću godinu će biti pola milijarde, za onu tamo oko 700 miliona starih kredita koji trebaju da se vrate. Budžetom za 2024. godinu smo predvidjeli zaduženje za ovu godinu, tražićemo kada je dobar trenutak na tržištima da se zadužimo,” istakao je predsjednik Vlade Crne Gore, Milojko Spajić.

Završna izjava misije MMF-a ipak donosi ohrabrujuće podatke.

“Nedvosmisleno najsnažniji element crnogorske ekonomije je bankarski sistem koji je zdrav i visokolikvidan. Svi pokazatelji stanja bankarskog sistema su pozitivni i većina od njih je na istorijskim maksimumima. Aktiva bankarskog sistema je dostigla iznos od 6,74 milijarde eura i tu je vidno povećanje od osam procenata u odnosu na procijenjeni BDP za 2023. godinu. Depoziti su na nivou 5,5 milijardi eura, krediti na nivou 4,1 milijarde sa evidentnim porastom od 12 procenata. U izvještaju je naznače vrlo značajan ekonomski rast koji, prema projekcijama, je na nivou šest procenata što predstavlja jednu od najvećih stopa rasta BDP u Evropi, a svakako najveću u našem regionu,” kazala je Guvernerka Centralne banke, Irena Radović.

Ipak, Radović priznaje da postoje “džepovi ranjivosti” u crnogorskom finansijskom sistemu, te da će njihovo rješavanje biti prioritet CBCG u narednom periodu.

Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Srikant Seshadri kao važnu strategiju rasta je istakao važnost ulaganja u druga kritična polja osim turizma i infrastrukture.

“Treba ulagati u ekonomsku diverzifikaciju, posebno kada je riječ o obnovljivoj energiji, treba ulagati u kreiranjw pravno uspješnih malih i srednjih preduzeća u privatnom sektoru i povećati uključenost žena u radu. Ove tri oblasti su često zanemarene, a u današnjem svijetu predstavljaju najveće mogućnosti za sigurne investicije za rast crnogorske ekonomije,” kazao je Seshadri.

Ipak ističe da će u narednih pet godina Crnu Gora imati visoke potrebe za spoljnim zaduživanjem što će zahtijevati odgovornu Fiskalnu stratergiju, a MMF je spreman da pomogne u njenoj izradi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *