Banca Transilvania preuzima OTP Romania Group za 347,5 miliona eura

Dodajte komentar

Rumunska Banca Transilvania objavila je u petak da je kupila OTP Romania Group, koja posluje unutar istoimene mađarske grupacije, za ukupnu transakcionu cijenu od 347,5 miliona eura.

To je uslijedilo nakon što je Upravni odbor banke 8. februara 2024. odobrio završetak transakcije za sticanje 100% dionica OTP Bank Romania, kao i drugih društava unutar OTP Rumunske grupe (uključujući OTP Asset Management SAI SA i OTP Leasing Romania IFN SA), a ugovor je potpisan u petak, pišu analitičari Intercapitala.

Banca Transilvania je napomenula da će i ona i OTP Bank Rumunjska djelovati kao odvojeni entiteti do završetka transakcije. Takođe su napomenuli da će za integraciju gore navedenih subjekata u BT Financial Group pokrenuti i sprovesti zakonske postupke potrebne za dobijanje svih potrebnih saglasnosti regulatornih tijela.

Prema riječima predsjednika Upravnog odbora Banca Transilvania, akvizicija poslovanja OTP grupe u Rumuniji prilika je za jačanje njene vodeće pozicije i doprinos konsolidaciji rumunskog bankarskog tržišta. Nastaviće, kako je naveo, slijediti svoje ambiciozne planove organskim rastom, ali će takođe zadržati aktivnu ulogu u daljim mogućnostima spajanja i preuzimanja u segmentima finansijskih tržišta od interesa.

Budući da Banca Transilvania, prema posljednje dostupnim podacima, drži 20,8% ukupnog tržišta, a OTP Romania drži 2,8%, nakon završetka akvizicije držala bi 23,6% ukupnog tržišta. Nadalje, cijena transakcije stavlja P/B na 0,64x, što je niže od medijana Bloomberg East Europe, signalizirajući da je ovo dobar posao za Bancu Transilvaniju.

OTP Grupa posluje i u Crnoj Gori, kao vlasnica najveće banke, Crnogorske komercijalne banke (CKB)

Izvor: SEEbiz

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *