“Od naše obale korist imali privilegovani pojedinci”

Dodajte komentar

Svaka primorska opština će u kontinuitetu imati jedno ili dva gradilišta koja će se finansirati iz budžeta Morskog dobra, kazao je u emisiji “Link” na Radiju Crne Gore direktor tog Javnog preduzeća Mladen Mikijelj. Kazao je i da su u odnosu na 2021. prihodi Morskog dobra šest puta veći.

“Ako budemo sproveli sve kako smo zamislili ne da će biti ulaganja, nego će svaka primorska opština u kontinuitetu imati jedno ili dva gradilišta koje će se finansirati iz našeg budžeta”, kazao je Mikijelj i podsjetio da su u toku radovi na šetalištu u Sutomoru i najavio rekonstruciju šetališta “Pet Danica” u Herceg Novom.

Kada je riječ o novoj odluci Morskog dobra o zakupu plaža i uslovima konkursa, Mikijelj kaže da se crnogorska obala kao jedan od najvažnijih resursa Crne Gore mora valorizovati na drugačiji način.

“Nažalost, od obale država u prethodnih 30 godina nije imala prihod koji je trebalo da ima. Da su se odluke donosile u interesu građana i države, a ne u interesu privilegovanih pojedinaca i interesnih grupa ne bismo imali u 2023. rekordan prihod od svega osam miliona eura. Koliko je to nizak prihod pokazuje podatak da ćemo od trajektne linije imati prihod od oko osam miliona za godinu. Znači od jedne djelatnosti prihod kao od čitave obale, ja mislim da to nije prihvatljivo”, kazao je Mikijelj.

Do sada su, kako kaže, uslovi tendera za zakup plaža bili takvi da smo imali “građane prvog i drugor reda, zbog čega su i promijenjeni uslovi”. Pored toga, kako ističe Mikijelj, opravdan je i predlog za povećanjem cijena zakupa.

“Korigovanom odlukom djelom se prihvataju ulaganja bivših korisnika, ali se i novim korisnicima ostavlja mogućnost da kroz fer tender budu zakupci”, naveo je Mikijelj.

On kaže i da se bivšim zakupcima ne osporava mogućnost da se ponovo prijave na tender. Kako pojašnjava svi zakupci su znali da potpisuju ugovore na pet godina i znaju kako mogu ponovo da se prijave.

“Ne možemo da stvaramo uslove na način da se zadovoljava interes određene grupe, a da se zanemaruje interes države” kazao je Mikijelj i dodao da se moraju donositi odluke u interesu svih građana Crne Gore.

Pojasnio je i da bivši zakupci, ako ne pobijede na tenderu, mogu svoje privremene objekte da prodaju eventualno novim zakmikeljupmikeljMladen Mikijeljcima.

“Cilje je da se kroz fer tender Morsko dobro razvija i da se povećavaju prihodi”, poručio je Mikijelj.

Mikijelj podsjeća da je prihod Morskog dobra 2021. godine bio 4,5 miliona eura, a da je za ovu godinu projektovana na preko 25 miliona eura.

“Tih 20 miliona razlike u prihodima je iznos koji je država gubila zbog odluka koje su u kontinuitetu bile u interesu privilegovanih pojedinaca, a ne građana”, kazao je Mikijelj uz uvjerenje da će planove Morskog dobra Vlada usvojiti.

Kazao je i da su svi trajekti na liniji Kamenari – Lepetane u funkciju, kao i “30. avgust”.

“Trajekt “30. avgust” ne da je u funkciji nego će ove sezone donijeti još bolje rezultate. “30. avgust” ići će na redovan servis i mi sada imamo dovoljno trajekata za zimski period”, kazao je Mikijelj.

On poručuje da sada Morsko dobro ima skoru duplo veću flotu nego ranije i kako dodaje, bolju uslugu.

“I nećemo se zaustaviti na tome, radimo na online kupovini karata, na poboljšanju uslova za građane. Iz dana u dan iz godine u godinu biće bolje stanje na trajek liniji”, zaključio je Mikijelj.

Izvor: rtcg.me

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *