Goldman Sachs: Ovo je šest razloga zbog kojih će dionice Nvidije i dalje rasti

Dodajte komentar

Dionice Nvidije su u ponedjeljak porasle 4% na rekordni nivo, a Goldman Sachs smatra da bi se rast mogao nastaviti.
Goldman je u ponedjeljak podigao ciljnu cijenu za Nvidiju na 800 dolara, što predstavlja potencijalni rast od 21%.

Evo 6 razloga koji Goldman Sachsu daju više povjerenja u njegov bikovski stav prema Nvidiji.

Nvidijin dobitak od 218% u protekloj godini ne sprječava Goldman Sachs da podigne svoju ciljnu cijenu za kompaniju poluprovodnika.

U napomeni od ponedjeljka, Goldman Sachs je podigao ciljnu cijenu za Nvidiju sa 625 na 800 dolara, što predstavlja potencijalni rast od 21% u odnosu na zatvaranje u petak. Dionice Nvidije skočile su u ponedjeljak za čak 5% na rekordnih 1,7 biliona dolara.

Analitičari Goldman Sachsa smatraju da prihod od Nvidijinih data centara neće “pasti” u drugoj polovini 2024. kao što se ranije predviđalo.

Umjesto toga, prema Goldman Sachsu, Nvidia će dosljedno povećavati prihode svojih podatkovnih centara u prvoj polovini 2025. zahvaljujući “nastavkom trošenja na generativnu AI infrastrukturu od velikih provajdera u oblaku, širenju profila kupaca i višestrukim novim ciklusima proizvoda.”

Nedavni komentari iz prošlosedmičnih izvještaja o zaradi velikih dobavljača usluga u oblaku, uključujući Amazon, Microsoft i Alphabet, sugeriraju Goldman Sachsu da Nvidia još uvijek ima koristi od ubrzane potrošnje na GPU čipove sa AI-om, kao što je H100.

“Ohrabreni smo raznim podacima iz šireg ekosistema koji ukazuju na trajnu snagu potražnje za ubrzanim računarstvom”, napisao je analitičar Goldman Sachsa Toshiya Hari, prneosi SEEbiz.

Evo šest razloga zašto Goldman Sachs jača u odnosu na Nvidiju.

1. “Rani dokazi AI monetizacije od Microsofta (doprinijeli su 6% poena rastu Azurea u decembarskom kvartalu + usvajanje Copilot) i Meta Platforme (povećana monetizacija putem Reels-a, razmjene poruka i trgovine).”

2. “Konstruktivan komentar o kapitalnim troškovima vezanim za umjetnu inteligenciju od strane hiperskalera (imajte na umu da je Meta povećao svoje smjernice za kapitalna ulaganja za 2024. sa 30-35 milijardi dolara ranije na 30-37 milijardi dolara).”

3.”Super Microove smjernice za budućnost koje impliciraju ubrzanje njegove sekvencijalne stope rasta prihoda sa 7% qoq u 1QCY24 na 24% qoq u 2QCY24 na sredini smjernica.”

4. “AMD pozitivno revidira svoje predviđanje prihoda GPU-a za data centar za 2024. na ~3,5 milijardi dolara u odnosu na više od 2 milijarde dolara prije tri mjeseca.”

5. “Nedavni optimistični komentari Marvella u vezi sa svojim poslovanjem sa optičkim DSP-om i personalizovanim računarima (imajte na umu da smo revidirali naniže naše prognoze prihoda za segment data centara za 2025-26 fiskalnu godinu za 5%).”

6. „Nvidia ponavlja na CES-u svoje uvjerenje u rast prihoda od Data C

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *