90 posto svjetskih milionera obogatilo se ulaganjima u nekretnine

Dodajte komentar

Ulaganje u nekretnine postalo je globalna tema, podstaknuto istraživanjem National Association of Realtors Survey koje pokazuje da se 90 posto milionera širom svijeta obogatilo upravo kroz ulaganja u nekretnine.

Slična situacija primjećuje se i u regionu, gdje čak 50 posto investitora ulaže novac u nekretnine.

Marina Franolić, osnivačica i direktorica HESA Groupe, ističe da su nekretnine postale privlačna opcija ulaganja, pružajući različite izvore prihoda, uključujući kratkoročni i dugoročni najam, te imaju tendenciju povećanja vrijednosti toekom vremena.

Trendovi na evropskom tržištu nekretnina u 2023. bili su na najnižim stopama u posljednjih deset godina, suočeni s izazovima poput visokih kamatnih stopa, inflacije i povećanih troškova gradnje. Očekuje se da će se trendovi promijeniti u 2024. s očekivanim smanjenjem kamatnih stopa, prenosi portal Buka.ba.

Investitori najveće prilike vide u digitalnim ekonomijama, poput data centara i mobilnih tornjeva, dok u nekim zemljama poput Danske interes raste za razvoj projekata studentskog smještaja i staračkih domova.

Turizam ima solidan rast, a očekuje se da će, uz smanjenje inflacije i daljnje smanjenje kamatnih stopa, europska tržišta nekretnina nastaviti rasti u sljedećih pet godina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *