I Banka Engleske zadržala referentnu kamatnu stopu

Dodajte komentar

Banka Engleske (BoE) saopštila je da je odlučila da četvrti put zaredom zadrži referentnu kamatnu stopu na 5,25 odsto.

Referentna kamatna stopa u Britaniji je i dalje najviša za poslednjih 16 godina.

Kako se navodi na sajtu banke, Odbor za monetarnu politiku (MPC) je doneo ovo odluku sa šest glasova za i tri glasa protiv.

Dva člana MPC su htjela da Banka Engleske podigne kamatnu stopu za 0,25 baznih poena, a jedan član je želeo smanjenje za 0,25 baznih poena.

Banka Engleske predviđa da će stopa inflacije u Velikoj Britaniji privremno pasti na željenih dva odsto u prvom kvartalu 2024. godine, ali da će ona ponovo porasti u trećem i četvrtom kvartalu ove godine.

Odbor za monetarnu politiku očekuje da će britanska inflacija na kraju godine biti oko 2,75 odsto, a nakon toga pasti na 2,3 odsto u 2025. i na 1,9 odsto u 2026. godini. Banka je naglasila da će i nadalje voditi restriktivnu monetarnu politiku da bi suzbila inflaciju i navela da je globalna ekonomska situacija nešto bolja nego na kraju prethodne godine.

Guverner Banke Engleske Endrju Bejli podsetio je da je bilo dobrih vijesti o inflaciji u poslednjih nekoliko mjeseci.

“Značajno je pala sa 10 odsto od prije godinu dana na četiri procenta, ali moramo da vidimo više dokaza da će ona dostići cilj od dva odsto, prije nego što budemo mogli da snizimo kamatne stope”, naveo je guverner.

Finansijska tržišta su predviđala da će stope ostati nepromijenjene četvrti put zaredom i nakon stalnog pada inflacije tokom posljednjih mjeseci, uprkos malom porastu u decembru sa 3,9 na četiri, a brojni investitori očekuju prvo smanjenje stope već u junu, javio je Gardijan.

Centralna banka je podigla stope sa rekordno niskih 0,1 odsto u decembru 2021. godine, što je povećalo troškove hipoteka i kredita za milione domaćinstava.

(Tanjug)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *