Dionice Meta skočile za 12 posto, kompanija najavila prve dividende

Dodajte komentar

Kompanija Meta Platforms izvijestla je o zaradi u četvrtom kvartalu koja je nadmašila procjene analitičara o gornjoj grnici.

Za četvrti kvartal, Meta je prijavila prilagođenu zaradu po dionici (EPS) od 5,33 dolara uz prihod od 40,11 milijardi dolara. Analitičari su očekivali prilagođenu dobit po akciji od 4,94 dolara uz prihod od 39,01 milijardu dolara, prema Bloombergovim podacima. Kompanija je prijavila prihod od 32,2 milijarde dolara u istom kvartalu prošle godine.

Kompanija je takođe povećala odobrenje za otkup dionica za 50 milijardi dolara i pokrenula tromjesečnu dividendu od 0,50 dolara po dionici.

U tekućem tromjesečju, Meta je saopštila da predviđa prihod od 34,6 do 37 milijardi dolara, nadmašujući očekivanja analitičara da će prihodi iznositi 33,6 milijardi dolara.

Dionice Mete su skočile nakon radnog vremena u četvrtak, dobivši više od 12% nakon izvještaja.

Prihod od oglašavanja kompanije Meta iznosio je 38,7 milijardi dolara u četvrtom tromjesečju, nadmašivši očekivanja od 37,8 milijardi dolara. Kompanija je takođe prijavila 2,11 milijardi Facebook aktivnih korisnika dnevno. Wall Street je predviđao 2,07 milijardi.

Kompanija je prijavila da su prikazi oglasa porasli za 21% u odnosu na prošlu godinu tokom perioda, dok je prosječna cijena po oglasu pala za 2%.

Međutim, Meta's Reality Labs i dalje opterećuje kompaniju. Odsjek, koji ima zadatak da Zuckerbergovu viziju metaverzuma pretvori u stvarnost, izgubio je još 4,65 milijardi dolara, u odnosu na 4,3 milijarde dolara koliko je kompanija izgubila na tom poduhvatu u istom periodu prošle godine. Ipak, divizija je nadmašila očekivanja u pogledu prihoda, premašivši 1,07 milijardi dolara u odnosu na predviđenih 812 miliona dolara.

Lansiranje Apple-ovih rivalskih Vision Pro slušalica moglo bi da izazove skok u interesu potrošača za AR/VR slušalice i da generiše efekat kucanja za Meta liniju slušalica Quest.

U 2024. godini, Meta očekuje da će njeni troškovi iznositi ukupno 94 do 99 milijardi dolara, pri čemu kompanija napominje, između ostalog, da će troškovi platnog spiska rasti ove godine jer dodaje više osoblja na skupljim, tehničkim ulogama usred guranja u AI funkcije.

Meta je takođe saopštila da su u 2023. troškovi restrukturiranja, uključujući otpremnine i konsolidaciju objekata, iznosili ukupno 3,45 milijardi dolara. Broj zaposlenih u kompaniji na dan 31. decembra 2023. iznosio je 67.317 manje za 22% u odnosu na prethodnu godinu.

Meta je bila na dobrom nizu u posljednjih 12 mjeseci, a dionice su porasle za 121% u tom periodu i nadmašile su kao što je Apple (AAPL), Google (GOOG,GOOGL), Microsoft (MSFT), i Amazon (AMZN).

U januaru je tržišna kapitalizacija kompanije još jednom premašila granicu od 1 bilion dolara.

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *