Dionice Ferrarija rapidno skočile nakon najava o prelasku Lewisa Hamiltona

Dodajte komentar

Cijena Ferrarijeve dionice skočila je za više od 10% i dosegla novu rekordnu visinu na berzi u New Yorku u četvrtak nakon što su se pojavile vijesti o prelasku Lewisa Hamiltona u Ferrari.

Hamilton će uskoro biti najavljen kao vozač Ferrarija od 2025. nakon što je pristao na promjenu sa Mercedesom.

Službena objava o njegovom odlasku iz njemačkog proizvođača kako bi se pridružio ekipi iz Maranella uz Charlesa Leclerca trebala bi se danas okončati.

Na današnjem sastanku, Mercedesovo osoblje je bilo obaviješteno o razvoju događaja, čiji su domaćini bili šef tima Toto Wolff i tehnički direktor James Allison, prenosi Biznis.ba.

Mercedes će sada morati razmisliti šta će dugoročno uraditi kada je u pitanju zamjena Hamiltona, pored očitih ciljeva poput Landa Norrisa i Leclerca koji su već potpisali ugovore.

Ni Ferrari ni Mercedes za sad nisu dali službene komentare o razvoju događaja oko Hamiltona, koji je uzburkao Formulu 1.

Ali širi utjecaj Hamiltonove odluke bio je jasan širem svijetu kroz nagli porast vrijednosti Ferrarijeve tvrtke na otvaranjem berze u New Yorku.

Nakon zatvaranja trgovanja u srijedu uz cijenom dionice od 346,78 dolara, nakon otvaranja u četvrtak ubrzo je skočila na najviših 384,00 USD, a očekuje se da će tokom dana porasti još više.

To Ferrariju daje procijenjenu tržišnu kapitalizaciju od 69,12 milijardi dolara – što je znatno više od 62,4 milijarde dolara koliko je vrijedio na zatvaranju trgovanja u srijedu.

Povećanje vrijednosti ove firme od gotovo 7 milijardi dolara veliki je glas povjerenja Ferrarijevoj odluci da dovede Hamiltona, što označava visoku tačku u cijeni talijanskog proizvođača sportskih automobila na NYSE.

Trenutna cijena Ferrarijevih dionica znatno je porasla u odnosu na najniži nivo u 12 mjeseci od 252,17 dolara.

Prošle godine, Hamilton je potpisao dugoročni ugovor sa Mercedesom koji je pokrivao 2024. i 2025., ali sada jasno da je druga sezona bila samo opcija.

Podrazumijeva se da je Hamilton aktivirao izlaznu klauzulu koja će mu omogućiti da se pridruži Ferrariju 2025. kao zamjena za Carlosa Sainza, čiji ugovor ističe krajem ove godine.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *