Razgraničenje sa Podgoricom prepreka za investicije na Ćemovskom: Pisma namjere od Lidla i Nelt Grupe

Dodajte komentar
Foto: portalzeta.me

Dvije firme planirale su da kupe ukupno oko 400.000 kvadrata zemljišta i otvore logističke centre i fabrike na Ćemovskom polju u dijelu sa lijeve strane iz pravca grada između streljane i Škodinog salona i KIPS-a, tvrdi Milan Stanović, sekretar za planiranje prostora u Opštini Zeta. Investicije su planirane u zahvatu naselja Donja Cijevna, koje pripada KO Cijevna, a ovaj dio je predviđen kao industrijska zona.

Stanović je kazao da za ovaj dio ne postoji detaljni urbanistički plan. To što na tom prostoru nema DUP-a, a samim tim ni ucrtanih takvih objekata, Stanović ne smatra biznis barijerom. Kao jedinu barijeru prepoznaje razgraničenje sa Podgoricom.

– Iako za taj dio ne postoji DUP, s obzirom na zakonsku regulativu postoji način da kroz odluku o lokacijama od opšteg interesa, investitori počnu da grade. Ovo zaista jeste opšti interes ne samo Zete već i cijele Crne Gore da takve firme dođu kod nas. Odluku o lokacijama od opšteg interesa donosi predsjednik Opštine Zeta – rekao je Stanović.

Osim logističkih centara, kako je kazao Stanović jedan od investitora planira i gradnju fabrike za preradu voća i povrća. On ističe da bi proizvođači tako bezbolnije mogli da plasiraju proizvode.

– Tu su planirane značajne površine za prodaju od preko 400.000 kvadrata za obje firme. Takođe, planirano je i zapošljavanje oko 1.500 radnika kod oba investitora. To je na dobrobit i Glavnog grada i Opštine Zeta – kaže Stanović.

Stanović ističe da nije problem što na tom dijelu nema kanalizacije.

– Tamo nema kanalizacije i to je ono što smo ukazivali Gradu kada je u pitanju postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, ali to neće biti problem jer zakon predviđa u tim situacijama septičke bio jame. Glavna vodovodna cijev je blizu tako da je ništa nije problem. Oba investitora su zainteresovana da odrade pristupne puteve i svo komunalno opremanje građevinskog zemljišta. Oni će sjutra povući još neke druge investitore. Ponavljam da je jedina biznis barijera to što razgraničenje nije završeno – kazao je Stanović.

On precizira da su stigla pisma namjere od Lidla i Nelt grupe.

– To znači da traže da kupe građevinsko zemljište kako bi radili logističke centre. Pismo namjere je prvi korak. Međutim, ne može da se uđe u proceduru u smislu pokretanja postupaka koji se tiču prodaje zemljišta, određivanja cijene koju će raditi državni organi… Imamo uvjerenja sa njihove strane da će sve biti završeno samo da se razgraničimo. Ne moraju se ovi objekti raditi samo u biznis zonama. Taj tip objekata može da se radi bilo gdje, ali mora biti predviđeno DUP-om ili odlukom. Država će odrediti cijenu za ovih 400.000 kvadrata, a od prodaje 30 procenata ide Opštini Zeta, a ostalo u državni budžet – navodi Stanović.

Milan Stanović kaže da su im pregovori sa oba investitora blokirani sve do razgraničenja sa Gradom.

– Sve je blokirano dok se ne ispoštuje Zakon o teritorijalnoj organizaciji i nesporna imovina upiše na Opštinu. Kada se to uradi nastavljamo aktivnosti. U katastru se parcele vode na Glavni grad, dok zakon tu teritoriju nedvosmisleno tretira kao teritoriju Opštine Zeta. Postoji pravna blokada raspolaganja bilo čime. Glavni grad ne može da raspolaže tom teritorijom zbog zakona, jer nije njihova, a mi ne možemo da raspolažemo sa njom jer nije upisana u katastar. Da bi se prevelo mora se donijeti odluka o privremenom razgraničenju. U prvom koraku tražimo privremeno razgraničenje isključivo za teritoriju koju nam je opredijelio zakon. Nijesmo iznosili zahtjeve za spornu teritoriju, već samo za ovu nespornu – kaže Stanović.

Stanović kaže da nijesu razgovarali na temu da se na njih prepišu te dvije parcele, jer smatraju da je to njihovo.

– Grad predlagao da za pojedinačne parcele pišemo zahtjev, pa da Skupština Glavnog grada odobrava. To je neprihvatljivo. Nema potrebe da Skupština grada odobrava nešto što je na našoj teritoriji, jer nemaju nadležnost. Zakon mora da se ispoštuje. Ulazak u arbitražu sa ove pozicije nije ravnopravan jer Podgorica je u povlašćenom položaju, jer se na njih vodi sva imovina i mogu da raspolažu sa njom – kaže Stanović.

Izvor: Dan.co.me

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *