Politička stabilnost i konkurentni porezi privlače investicije

Dodajte komentar

Uprošloj godini više puta smo ukazivali na konkretne izazove koji nijesu imali pozitivan uticaj na poslovni ambijent, investicionu klimu i položaj stranih investitora, saopštio je u intervjuu Pobjedi predsjednik Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori (SSICG) Tamaš Kamaraši i upozorio da su određene prakse i odluke sa pravom pobudile zabrinutost kompanija – članica Savjeta i šire poslovne zajednice.

– Naša zapažanja smo prilično jasno adresirali i ohrabrujuća je nedavno iskazana spremnost predstavnika donosilaca odluka da u tom dijelu učine konkretnije pomake. Očekujemo da nam ova godine donese intenzivniju saradnju sa predstavnicima Vlade koja će rezultirati rješenjima, koja podržavaju konkuretno i atraktivno investiciono okruženje – kazao je Kamaraši našoj redakciji.

Prema njegovim riječima, u prošloj godini u Savjetu stranih investitora u Crnoj Gori napravili su jednu vrstu zaokreta u funkcionisanju. – Cilj svega sprovedenog je bio osnaživanje organizacije da zauzme jedno od vodećih mjesta u procesima o kojima sam govorio. Vjerujem da je to naša dužnost, ako uzmemo u obzir značaj i iskustvo koje imaju kompanije koje su dio Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori – rekao je Kamaraši.

POBJEDA: Što bi trebalo uraditi da poslovni ambijent u Crnoj Gori bude povoljniji i privlačniji za investitore?

KAMARAŠI: Uvijek ističem da nije dovoljno govoriti samo o resursima ili potencijalima za ulaganje koje Crna Gora ima. Oni su neupitni i jedan su od razloga zašto su mnoge kredibilne strane kompanije donijele odluku da posluju ovdje. Međutim, moramo biti svjesni da je jednako važno, možda nekada i presudno, koliko je država spremna podržati investitore.

Mnoge zemlje su to odavno prepoznale i one su danas direktna konkurencija Crnoj Gori. Kako ne bismo zaostajali, osim politički stabilnog okruženja i predvidivih uslova poslovanja, nužno je sprovesti ostale ekonomske i regulatorne reforme. Prije svega mislim na suzbijanje sive ekonomije i uspostavljanje konkurentnog poreskog sistema koji je motivišući za tržišne učesnike, koji posluju u skladu sa zakonom. Ubrzanje procesa digitalizacije i dalji infrastrukturni razvoj države svakako su jedan od prioriteta. Riječ je o značajnim koracima i Savjet stranih investitora je spreman da pruži podršku kroz kvalitetnu komunikaciju i saradnju sa Vladom i drugim poslovnim udruženjima u zemlji.

POBJEDA: Kakva je saradnja Savjeta stranih investitora sa državnim organima Crne Gore, posebno sa crnogorskim vladama? Da li je i u kojoj mjeri država, odnosno Vlada uvažavala glas, prijedloge, preporuke i sugestije Savjeta stranih investitora?

KAMARAŠI: Savjet stranih investitora i Vlada moraju biti saveznici u procesu pozicioniranja Crne Gore kao najkonkurentnije investicione destinacije u regionu. Za 15 godina postojanja Savjeta, vjerujem da je naša saradnja doprinosila realizaciji ovog cilja, ali svakako je bilo prostora za efikasnije određivanje prema oblastima koje zahtijevaju dodatnu pažnju i poboljšanja.

Međutim, važno je da se fokusiramo na sadašnji trenutak i uložimo maksimalne napore da u ovoj godini i vremenu koje dolazi riješimo prepoznate biznis barijere. Krajem protekle godine održali smo kvalitetan i konstruktivan sastanak sa premijerom Spajićem i njegovim saradnicima na kojem je dogovorena intenzivnija i konkretnija saradnja između predstavnika Vlade i Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori. Siguran sam da ćemo tu priliku iskoristiti da na najbolji mogući način sve naše kapacitete stavimo u službu unapređenja investicionog i poslovnog okruženja.

POBJEDA: Koji su prioriteti Savjeta stranih investitora u 2024. godini?

KAMARAŠI: Savjet stranih investitora je usvojio strategiju za period od 2024. do 2026. godine koju smo uradili uz podršku prestižne konsultantske kuće Boston Consultng Group (BSG).

Strategija definiše ključne oblasti u okviru kojih ćemo nastojati da djelujemo, a one se odnose na jačanje principa vladavine prava, unapređivanje poreskog sistema, suzbijanje sive ekonomije, kao i na razvoj talenata i ljudskog kapitala. Namjera je da sve reforme i incijative, koje se odnose na ove oblasti, podržimo kroz veliko znanje i iskustvo koje naše članice imaju. Nastavićemo da njegujemo proaktivni pristup, ali i da insistiramo na širem dijalogu u vezi sa svim pitanjima i promjenama koje mogu uticati na crnogorsku ekonomiju.

POBJEDA: Koliko je kompanija – članica u Savjetu stranih investitora?

KAMARAŠI: Savjet stranih investitora u Crnoj Gori obilježiće ove godine 15 godina postojanja. Danas ova organizacija okuplja 46 inostranih kompanija čije poslovanje generiše oko 30 odsto crnogorskog BDP-a. Savjet stranih investitora ima jednu od ključnih uloga u procesu privlačenja direktnih stranih investicija i unapređivanja poslovnog ambijenta u zemlji.

Jedna od ključnih aktivnosti SSICG-a je izdavanje ,,Bijele knjige“ u kojoj je iskazan godišnji indeks lakoće poslovanja koji predstavlja ocjenu investicione klime iz perspektive stranih investitora u Crnoj Gori. Osim podsticanja daljih stranih investicija, SSICG kroz svoje djelovanje nastoji da implementira najbolje poslovne prakse i standarde sa razvijenijih tržišta, kao i da osnaži reforme i inicijative koje doprinose generalnom napretku crnogorske ekonomije i društva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *