Euribor bez velikih oscilacija

Dodajte komentar

Evropska centralna banka zadržala je ključne kamate nepromijenjenim na svom prvom ovogodišnjem sastanku o monetarnoj politici održanom u četvrtak.

U međuvremenu se tromjesečni euribor (3M) kretao oko četiri odsto, da bi trenutno imao vrijednost od 3,887 procenata, dok je šestomjesečni euribor (6M) stigao do maksimalnih 4,14 odsto, a 26. januara je iznosio 3,873 procenata.

Kretanje 6M euribora od 26. jula 2023. do 26. januara 2024. godine / Izvor: euribor-rates.eu

Krajem oktobra prošle godine i Evropska centralna banka je posle deset uzastopnih povećanja referentne kamate napravila pauzu u zaoštravanju monetarne politike. Istu odluku donijela je i na sastancima Upravnog savjeta u decembru i januaru, pa su tako tri ključne kamatne stope – na glavne operacije refinansiranja, na graničnu kreditnu liniju i na depozitnu liniju – ostale nepromijenjene.

Samim tim se ni vrijednost euribora u protekla tri mjeseca nije previše mijenjala. Naime, tromesečni euribor se kretao u rasponu od 3,9 do četiri procenta, dok je šestomjesečni u blagom padu – sa maksimalnih 4,14 odsto sredinom oktobra pao je na trenutno aktuelnih 3,87 odsto.

Predsjednica Evropske centralne banke Kristin Lagard (Christine Lagarde) izjavila je nakon prošlonedjeljnog sastanka da bi ECB mogla da počne da snižava kamatne stope od sredine 2024. godine, što je ocjena koju je iznela i na nedavno održanom Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu. Tržišta i investitori su ovu izjavu protumačili kao mogućnost da bi kamate mogle da „krenu nadolje“ i već u aprilu.

Kretanje 3M euribora od 26. jula 2023. do 26. januara 2024. godine / Izvor: euribor-rates.eu

Fed i Banka Engleske ove nedelje o kamatama

Američka centralna banka – Federalne rezerve, i Banka Engleske ove nedelje će odlučivati o monetarnoj politici i daljem kretanju ključnih kamata. Analitičari su uglavnom saglasni u očekivanjima da će Fed ovog puta zadržati kamatne stope nepromenjenim, dok se investitori nadaju bilo kakvim naznakama skorijeg smanjenja.

Slične su najave i u vezi sa odlukom Banke Engleske, uz očekivanje najave da bi kamate morale da ostanu restriktivne tokom dužeg perioda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *