Bitcoin se izvukao iz prodajnog pritiska

Dodajte komentar

Bitcoin je tokom nedjelje skliznuo ispod psihološke granice od 40.000 bodova i takođe je bio više od 20 posto udaljen od vrijednosti koju je dostigao neposredno nakon što je SEC odobrio bitcoin spot ETF-ove.

Pritisak na prodaju potom je popustio i u petak je bitcoin porastao iznad 42 hiljade dolara, što je dobar temelj za daljnji rast. Ako su prvi podaci pokazali da je odnos između prodaje Grayscale's Bitcoin Trust (GBTC) fonda s jedne strane i kupnje deset novostvorenih ETF fondova s druge strane uravnotežen, analitičari Bloomberg Intelligencea izvijestili su da je GBTC fond brojčano nadmašen za osam milijardi dolara odiva (i dalje je daleko najveći fond te vrste s 22 milijarde dolara kapitala), dok su novi spot ETF-ovi u prvih šest dana privukli oko četiri milijarde dolara kapitala, prenosi SEEbiz.

U protekloj deceniji, otkup dionica u Bitcoin Trustu kojim upravlja Grayscale bio je jedan od rijetkih načina na koji su investitori postali izloženi bitcoinu bez da su ga direktno kupili, štedeći, na primjer, otvaranje računa u mjenjačnici kriptovaluta. Fond je prikupljenim novcem kupio bitcoine, a cijena dionice fonda prirodno se kretala u skladu s učinkom bitcoina. GBTC je dugo vremena bio uvršten sa značajnim diskontom u odnosu na svoju temeljnu investiciju (u decembru 2022. diskont je iznosio gotovo 50 posto), a kada je transformiran u ETF, taj je diskont razvodnjen. Ulagači su stoga uzeli dobit i radije se preselili u preostale spot bitcoin ETF-ove, koji imaju niže naknade. Naime, GBTC naplaćuje proviziju od 1,5%, ostalo tek oko 0,2%.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *