JPMorgan mijenja direktore: Kreće trka za nasljednika Jamiea Dimona

Dodajte komentar
Izvršni direktor JPMorgana Jamie Dimon

JPMorgan Chase najavio je rekonstrukciju uprave u četvrtak dok se priprema za vrijeme kada glavni izvršni direktor Jamie Dimon više ne bude na čelu najveće i najprofitabilnije banke u zemlji.

Promjene potvrđuju da sada postoji otprilike nekoliko rukovodilaca koji mogu naslijediti 67-godišnjeg Dimona, izvršnog direktora velike nacionalne banke s najdužim stažom.

Jedna od jasnih predvodnica je Jennifer Piepszak, koja će postati suizvršna direktorica novog odjeljenja koje obuhvata komercijalnu i investicionu banku JPMorgan zajedno s Troyem Rohrbaughom, prethodno ko-rukovodiocem tržišta i usluga hartija od vrijednosti.

Rohrbaugh se takođe pominjao unutar banke kao potencijalni kandidat za predsjednika uprave, a ovo novo imenovanje učvršćuje tu poziciju.

Još jedna izvršna direktorica za koju se smatra da je favorit, Marianne Lake, neće mijenjati posao, ali će imati punu kontrolu nad jednim od najvećih odjeljenja banke: jedinicom za potrošače. Bila je izvršna direktorica s Piepszakom, a sada će biti jedina izvršna direktorica jedinice.

Predsjednik JPMorgana i glavni operativni direktor Daniel Pinto odreći će se svoje titule izvršnog direktora korporativne i investicione banke, posla koji je radio od 2014., ali će ostati na svojim drugim ulogama.

Pinto se naširoko smatra osobom koja bi uskočila ako bi Dimona “udario autobus”, što znači da glavni izvršni direktor mora odstupiti pod iznenadnim ili nepredviđenim okolnostima, a novi vođa mora biti imenovan odmah.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *